Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny evropské hudby 1 (KHV / DE1EV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DE1EV - Dějiny evropské hudby 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.uvedení do problematiky, přehled odborné knižní a časopisecké literatury, zdroje informací, konfrontace potřeb a očekávání studentů s koncepcí vyučující, hledání styčných ploch (cíl, obsah, metody a formy výuky, podmínky k udělení zápočtu, studijní literatura), harmonogram průběhu semestru a podmínky pro udělení zápočtu, motivační znalostí test z oblasti dějin hudby;2.metodologické ad. aspekty dějiny hudby, problematika periodizace umění a hudby (konfrontace koncepcí);3.počátky hudby a nejstarší hudební památky, etnomusikologie, řecká hudební kultura;4.duchovní jednohlasá hudba v Evropě, Cantus Gregorianus v zrcadle věků;5.hudba období ars antiqua, ars nova;6.období vrcholného vícehlasu;7.počátky hudebního baroka, barokní vokální a instrumentální hudba;8.J. S. Bacha a jeho hudba jako koncentrát baroka;9.G. F. Händel a jeho dílo;10.osobnost a hudba A. Vivaldiho;11.hudba českého území v konfrontaci se světovým hudebním vývojem od nejstarších období k baroku;12.motivační filmová projekce (film jako popularizátor hudby a hudebních osobností - Corbiua Farinelli nebo Král tančí nebo Corneau Všechna jitra světa);13.udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

1. Student dokáže pronikat do obecné problematiky vybraných kapitol dějin hudby a šířeji světové kultury od nejstarších památek k baroku. 2. Student se orientuje v co nejširším dobovém a stylovém kontextu. 3. Student rozvíjí dovednosti analyzovat a komparovat základní hudebněvýrazové prostředky vybraných klíčových děl světové a domácí hudební literatury. 4. Student rozvíjí schopnosti analyzovat konkrétní hudební ukázky poslechově a schopnosti usouvztažňovat a spojovat nabyté vědomosti. 5. Student si osvojuje problematiku vztahů a jedinečností bonit artificiální hudby.

Literatura

Smolka, J. a kol. Dějiny hudby. Praha: TOGGA, 2001. ISBN 80-902912-0-1.Hrčková, N. Dějiny hudby I. Evropský středověk. Praha, 2005. ISBN 80-249-0524-8.Navrátil, M. Dějiny hudby. Přehled evropských dějin hudby. Praha, 2003. ISBN 80-7220-143-3.Fukač, J. - Vysloužil, J. (ed.). Slovník české hudební kultury. Praha: Supraphon, 1997. ISBN 80-7058-462-9.

Požadavky

1. aktivní účast na seminářích (max. dvě absence);2. předložení soupisu prostudované literatury k vymezené problematice, výběr dle individuálního směřování studenta (minimálně však tří odborných monografických titulů);3. předložení soupisu prostudovaných skladeb k vymezené problematice, výběr dle individuálního směřování studenta v relaci s prostudovanou literaturou (minimálně však dvaceti reprezentativních titulů);4. individuální ústní zkouška v relacích odpřednášených témat a předložených soupisů prostudované literatury a skladeb.0 - 50 bodů NEVYHOVĚL51 - 70 bodů DOBŘE71 - 90 bodů VELMI DOBŘE91 - 100 bodů VÝBORNĚ

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.