Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby - úvod (KHV / DE1UZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DE1UZ - Dějiny hudby - úvod, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. informace o průběhu semestrální výuky, požadavcích k zápočtu, odborná a odborně popularizační literatura k problematice hudby a hudební výchovy;2. hermeneutika jako univerzální teorie výkladu, komplexní analýza jako klíčová metoda hermeneutické interpretace - typologické vymezení a historiografický exkurz, schéma Kulkovy komplexní analýzy, přehled HVP;3. charakteristika a exemplifikace HVP - melos a melodika, charakteristika a exemplifikace HVP I.;4. charakteristika a exemplifikace HVP - melos a melodika, charakteristika a exemplifikace HVP II.;5. expozičnost versus evolučnost v hudbě;6. charakteristika a exemplifikace HVP - hudební myšlenky (včetně procesuální aplikace);7. charakteristika a exemplifikace HVP - metrorytmické vztahy a tempo;8. charakteristika a exemplifikace HVP - agogika, dynamika a frázování;9. charakteristika a exemplifikace HVP - instrumentace a orchestrace;10. charakteristika a exemplifikace HVP - problematika formy a hudební tektonika (zejm. písňová forma, sonátová forma v užším slova smyslu, rondo);11. prezentace seminárního úkolu I.12. prezentace seminárního úkolu II.13. prezentace seminárního úkolu III., udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

1. Student dokáže pronikat do obecné problematiky vybraných kapitol dějin hudby. 2. Student se orientuje v co nejširším dobovém a slohovém kontextu všeobecně kulturním a hudebním. 3. Student získává a rozvíjí dovednosti izolovat, analyzovat a komparovat základní hudebněvýrazové prostředky vybraných klíčových děl světové hudební literatury. 4. Student se orientuje se v terminologii hudebněvýrazových prostředků.

Literatura

Faltus, L., Štědroň, M. Formování hudby. Brno, 1987. Kulka, J. a kolektiv. Komplexní analýza uměleckého díla I. Praha: SPN, 1986. Kulka, J. a kolektiv. Komplexní analýza uměleckého díla II. Praha: SPN, 1990. Smolka, J. a kol. Dějiny hudby. Brno: TOGGA, 2001. ISBN 80-902912-0-1.

Požadavky

1. aktivní účast na seminářích (max. dvě absence);2. domácí příprava a reprezentativní prezentace seminárního úkolu (pokus o samostatnou poslechovou analýzu vybraného hudebního díla - teamová práce ve skupině).0 - 50 bodů nesplněno - NEZAPOČTENO51 - 100 bodů splněno - ZAPOČTENO

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.