Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby - moderna (KHV / DE2MV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DE2MV - Dějiny hudby - moderna, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. uvedení do problematiky, přehled odborné knižní a časopisecké literatury, zdroje informací, konfrontace potřeb a očekávání studentů s koncepcí vyučující, hledání styčných ploch (cíl, obsah, metody a formy výuky, podmínky k udělení zápočtu, studijní literatura), harmonogram průběhu semestru a podmínky pro udělení zápočtu;2. charakteristika umělecké a hudební moderny - typologie, historiografický exkurz v kontextu obecně uměleckém;3. pozdní romantismus jako předzvěst nového hudebního věku (zejm. dílo Straussovo a Mahlerovo);4. impresionismus, expresionismus v hudbě a v umění první poloviny 20. století;5. konstruktivistická linie v hudbě a v umění první poloviny 20. století;6. civilizační tendence a neoklasicismus v hudbě a v umění první poloviny 20. století;7. vybrané problémy hudby druhé poloviny 20. století I. - serialismus, multiserialismus a totální organizace;8. vybrané problémy hudby druhé poloviny 20. století II. - hudba témbrová a elektronická;9. vybrané problémy hudby druhé poloviny 20. století III. - hudba minimalistická;10. vybrané problémy hudby druhé poloviny 20. století III. - druhové, stylové, žánrové aj. syntézy, synkreze a fúze;11. tvorba žen interpretek - skladatelek (historický exkurz od básnířky Sapfó k současnicím - světový a český kontext);12. nonartificiální versus artificiální hudba v kontextu současnosti;13. udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

1. Student dokáže pronikat do obecné problematiky vybraných kapitol dějin hudby a šířeji umění a hudby 20. století. 2. Student se orientuje v co nejširším dobovém a stylovém kontextu hudby 20. století.3. Student rozvíjí dovednosti analyzovat a komparovat základní hudebně výrazové prostředky vybraných klíčových děl světové hudební literatury 20. století.4. Student rozvíjí schopnosti analyzovat konkrétní hudební ukázky poslechově a schopnosti usouvztažňovat a spojovat nabyté vědomosti. 5. Student si osvojuje problematiku vztahu a jedinečnosti bonit artificiální, příp. nonartificiální hudby.

Literatura

Hrčková, N. Dějiny hudby VI - hudba 20. století (1). Praha: IKAR, 2006. ISBN 80-249-0808-5.Schnierer, M. Expresionismus a nová hudba. České Budějovice: JU, 1999. ISBN 80-7040-371-3.M.Navrátil. Nástin vývoje evropské hudby 20. století. Ostrava, 1993. Schnierer, M. Svět orchestru 20.století. I.díl. Brno, 1995.

Požadavky

1. aktivní účast na seminářích (max. dvě absence);2. předložení soupisu prostudované literatury k vymezené problematice, výběr dle individuálního směřování studenta (minimálně však tří MONOGRAFICKÝCH odborných titulů);3. předložení soupisu prostudovaných skladeb k problematice artificiální hudby 20.století (významné tituly v mini málním počtu třiceti kompozic).0 - 50 bodů nesplněno - NEZAPOČTENO51 - 100 bodů splněno - ZAPOČTENO

Garant

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Veronika Ševčíková, Ph.D.