Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlasová příprava I (KHV / HLAM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HLAM1 - Hlasová příprava I, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Úvod do problematiky předmětu Hlasová příprava I.Hlasová výchova a její kulturní, společenský, pedagogický, psychologický a zdravotní význam.Prostředky kultivace hlasu. Vymezení pojmů.Vývoj lidského hlasu.Respirační ústrojí.Fonační ústrojí.Souvislost respirace, fonace a artikulace.Hlasová cvičení a jejich význam pro rozvoj hlasu.Postavení vokálů a konsonant a jejich vztah k rezonanci.Způsob nasazení tónu a jeho vztah k poruchám hlasu.Organické poruchy hlasu.Funkční poruchy hlasu.Hlasová a psychosomatická hygiena.Poloha mluvního projevu a jeho vliv na vznik hlasových obtíží a poruch.Reedukační technika hlasu.Cvičení:1. Individuální vstupní testace hlasových dovedností a způsobu tvoření tónu.2. Detekce a identifikace individuálních hlasových obtíží.3. Nácvik správného držení těla ve vztahu k respiraci a fonaci.4. Speciální dechová a relaxační cvičení. Uvolňování somatické tenze a jejího transferu do činnosti respiračního, fonačního a artikulačního ústrojí.5. Speciální fonační cvičení pro rozvoj nosného tónu ve smíšené rezonanci.6. Koordinace respirace a fonace, rozšiřování hlasového rozsahu a jeho využití v modulaci hlasu.7. Přípravná artikulační cvičení. Koordinace fonačního, respiračního a artikulačního ústrojí. Postupné řetězení jednotlivých dovedností.8. Fixace správné funkce hlasového ústrojí.9. Rezonanční vyrovnávání vokálů, dechová pohotovost.10. Analyzování průběhu rozvoje hlasových dovedností. Sjednocování hlasového rejstříku.11. Fonační cvičení pro rozvoj legata a výrazového frázování.12. Transfer získaných dovedností do optimální hlasové polohy s ohledem na požadavky fyziologické a estetické.13. Individuální diagnostika úrovně rozvoje základních hlasových dovedností.

Literatura

Kiml, J. Co máme vědět o hlasu. Praha, 1989. ISBN 80-7058-053-4.Lacina, O. Fonetika pro zpěváka. Praha, 1996. ISBN 80-901907-6-6.Kubátová, H. Herci zpívají. Praha, 1989. Majtner, J. Hlasová výchova. Olomouc, 1995. ISBN 80-7067-509-8.Kozelská, I. Hlasová výchova v učitelské přípravě (jako dovednostní součást profesionalizace učitelů 21.století). Ostrava, 2004. Frostová, J., Vaniaková, M. Základy hlasové výchovy pro učitele. Brno, 1995. ISBN 80-210-1229-3.Karešová, A. Kultura řeči: mluvní orgány a jejich funkce. Praha, 1983. Lejska, M. Poruchy verbální komunikace a foniatrie. Brno, 2003. ISBN 80-7315-038-7.Hudecová, V., Krbaťa, P. Typy fonačných porúch u spevákov a iných hlasových profesionálov, možnosti ich reedukácie. Bratislava, 1991. ISBN 80-85182-15-7.

Požadavky

Vzhledem ke specifičnosti předmětu, jejímž úkolem je budovat a rozvíjet jisté hlasové dovednosti, je nezbytná pravidelná a aktivní účast studentů ve cvičeních.100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Kozel, Ph.D.PhDr. David Kozel, Ph.D.