Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlasová příprava II (KHV / HLAM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HLAM2 - Hlasová příprava II, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Úvod do problematiky předmětu Hlasová příprava II.Vokální výrazové prostředky.Tempo mluvního projevu a jeho vztah k obsahu sdělení.Dynamika a její průběh v mluvním projevu.Deklamace jako výrazový prvek.Artikulace v závislosti na dynamice hlasu.Transformace hlasových technických dovedností do interpretace a rozvoj sebereflexe.Cvičení:1. Testace, opakování a fixace získaných hlasových dovedností v kurzu Hlasová příprava I.2. Hlasová cvičení, speciální revitalizační hlasová cvičení.3. Hlasová cvičení. Smíšená rezonance, ekonomika dechu.4. Hlasová cvičení. Transfer vokálních interpretačních výrazových prvků do mluvního hlasu.5. Hlasová cvičení. Volba správné polohy hlasu.6. Hlasová cvičení. Procvičování variant různého tempa mluvního projevu a jeho vztah k obsahu sdělení.7. Hlasová cvičení. Procvičování variant různé dynamiky a její průběh v mluvním projevu.8. Hlasová cvičení. Procvičování variant různé deklamace jako výrazového prvku.9. Hlasová cvičení. Procvičování artikulace v závislosti na dynamice hlasu.10. Hlasová cvičení. Koordinace správného způsobu tvoření hlasu s použitím výrazových interpretačních prvků.11. Hlasová cvičení. Prohlubování dovedností, identifikace chyb a jejich následné odstraňování.12. Hlasová cvičení. Fixace propojení oblasti technické a interpretační.13. Samostatné připravené veřejné vystoupení.

Literatura

Novák, A. Foniatrie a pedaudiologie 2. Praha, 1996. ISBN 80-238-6324-X.Kozelská, I. Hlasová výchova v učitelské přípravě (jako dovedností součást profesionalizace učitelů 21.století). Ostrava: OU, 2004. ISBN 80-7042-359-5.Šlapák, J., Floriánová, P. Kapitoly z otorhinolaryngologie a foniatrie. Brno, 1999. ISBN 80-85931-67-2.Burjanek, J. Úvod do estetiky pro posluchače hudebních oborů vysokých uměleckých škol. Praha, 1987. Bar, J. Pravý tón a pravé pěvecké umění I, II. Praha: Supraphon, 1976. Holas, M. Úvod do psychologie hudby, hudební diagnostika. Praha, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a vystoupení se závěrečným projevem, kterým student prokáže praktické zvládnutí probrané látky.100-51 bodů započteno50-0 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Kozel, Ph.D.PhDr. David Kozel, Ph.D.