Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybová výchova (KHV / HP1Z1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HP1Z1 - Pohybová výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí a program discipliny, požadavky k zápočtu, literatura, diskuse, úvod do studia: teoretický vhled do problematiky hudebněpohybové výchovy, integrace hudebněpohybové výchovy a ostatních hudebních činností, psychologická podstata hudebněpohybové výchovy, vztah hudebněpohybové výchovy a sluchově-percepčních činností (komunikace s hudbou - princip intersubjektivity a intrasubjektivity), transfer sluchově-percepčních motivů do pohybových reakcí2.-3. Anatomie v pohybu: praktická cvičení vedoucí k poznání a porozumění těla s ohledem na jeho efektivní motorické využívání4-6. Úloha pedagoga v rámci hudebněpohybových činností, vytváření pohybového materiálu, aplikace pohybových her, pohybová improvizace, kreativita v hudebněpohybové výchově7.-10. Vytváření choreografie na aktuální trendy nonartificiální hudby11. Principy pohybové terapie, využití pohybové terapie ve škole12.-13 Seminární výstupy - prezentace seminárních úkolů, evaluace předmětu

Získané způsobilosti

1. Student umí pohybem adekvátně reagovat na poslech různých stylů a žánrů hudby.2. Student je schopen vnitřního prožitku slyšené hudby a jeho pohybové interpretace.3. Student získává pohybové dovednosti v oblasti pohybové a taneční výchovy.4. Student sebereflektuje předvedené pohybové modely.

Literatura

Stiborová, Z. Dětská hudební tvořivost. Ostrava: PdF OU, 1988. Stiborová, Z. Hudebně pohybové hry. Ostrava, 1995. Stiborová, Z. Pohybová transformace hudby v tvůrčím pojetí hudebního vzdělávání. Ostrava, 2006. ISBN 80-7368-151-X.

Požadavky

zápočetaktivní účast fundovaný praktický seminární výstup v rámci cvičení (s akcentujícím didaktickým aspektem) 50 bodůseminární práce - detailní písemná analýza seminárního výstupu (pojetí, choreografie, problematika nácviku ad.), 50 bodů100-51 bodů - započteno50-0 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.