Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologické aspekty hudební výchovy (KHV / HP2Z2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HP2Z2 - Psychologické aspekty hudební výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dílčí hudebněpsychologická literatura domácí a zahraniční provenience, odborné společnosti a instituce zaměřující se na hudební psychologii, vymezení discipliny hudební psychologie v systému muzikologie, předmět zkoumání hudební psychologie, vztah hudební psychologie a obecné psychologie, metody výzkumu hudební psychologie, psychologie umění, hudebněpsychologické pojmy I.2. Aktuální trendy současné hudební psychologie, základní složky a funkce psychiky, základní přehled o vývoji discipliny, hudebněpsychologické pojmy II.3. Psychologická podstata hudebně-komunikačního procesu, funkce hudby, afektová teorie, interpersonální hypotéza hudby, hudebněpsychologické pojmy III.4. Hudební vývoj jedince (ontogeneze), psychologické aspekty umění, meta-umění a kýč, psychologické principy v hudebněedukačním procesu, hudebněpsychologické pojmy IV.5. Hudebnost, sociálně psychologické determinanty hudebnosti, diagnostika hudebnosti v terénu, diagnostický test hudebnosti, fáze procesu diagnostiky hudebnosti (kolektivní prověrka hudebnosti, individuální prověrka kvality pěveckého projevu, anamnestický dotazník) - praktické metodické náměty, L. Bernstein: O hudbě - Jak jste muzikální.6. Hudební schopnosti, dovednosti, nadání, talent, hudební zájmy a potřeby, pozornost, behaviorální a sociální vliv hudby, psychologický vliv Hv na rozvoj nehudebních schopností.7. Psychologická dimenze hudebních schopností, poruchy hudebních schopností (amúzie senzorická, motorická), schopnosti hudebně sluchové, tonální cítění, harmonické cítění, rytmické cítění, hudební paměť, hudební představivost, hudební myšlení.8. Hudebně tvořivé myšlení a jeho komponenty - hudebněpsychologická specifika, faktory a rysy tvořivého myšlení, rozvoj tvořivého myšlení v kontextu hudby.9. Psychologie hudebních činností, psychologické stimuly sluchově-percepčních činností, instruktážní CD: I. Hurník - Umění poslouchat hudbu.10. Psychologické působení hudby na člověka, psychologické otázky hudebního vnímání, psychologická podstata pojetí časoprostorové dimenze v hudbě.11. Interferenční průniky hudební psychologie a muzikoterapie, vliv hudby na duševní zdraví jedince, využití muzikoterapie jako prostředku v hodinách Hv, hudebněpsychologické impulzy etnické hudby, vícehlasý zpěv s alikvotními tóny.12.-13. Prezentace seminárních úkolů, zápočtový test.

Získané způsobilosti

1. Student zná základní problematiku z oblasti hudební psychologie.2. Student získává přehled o zákonitistech a specifikách hudebního vývoje žáků.3. Student umí fundovaně vytvořit a adekvátně vyhodnotit diagnostický test hudebnosti.4. Student analyzuje aktuální problémy hudebněvýchovné teorie a praxe z hlediska hudebněpsychologického.5. Student reflektuje základní hudebněpsychologická témata v českém a zahraničním kontextu.

Literatura

Holas, M. Psychologie hudby v profesionální hudební výchově. Praha, 1998. Franěk, M. Hudební psychologie. Praha, 2005. HOLAS, M. Psychologie hudby. Praha: AMU, 1993. ISBN 80-85787-25-3.Poledňák, I. Stručný slovník hudební psychologie. Praha, 1984. Hlavsa, J. Psychologické metody výchovy k tvořivosti. Praha, 1986.

Požadavky

Osvojení teoretických zákonitostí vybraných hudebně psychologických témat - zápočtový test.Písemná seminární práce: hudební diagnostika žáků (průzkumné šetření, zpracování údajů v konfrontaci s teorií).Písemné reflexe aktuálních hudebněpsychologických témat (v průběhu semestru).100-51 bodů - započteno50-0 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.