Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební teorie - úvod (KHV / HU1UZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HU1UZ - Hudební teorie - úvod, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Tóny a tónová soustava: Zvuk, tón, vlastnosti tónu, jména tónů, rozdělení do oktáv, označení jednotlivých oktáv, noty na pomocných linkách, tóny zvýšené a snížené, celý tón a půltón, diatonický a chromatický půltón.2.Notopis: Hodnoty a tvary not, klíče, pomlky, dělení a prodlužování not a pomlk.3.Takt a rytmus: Druhy taktů, rytmus, metrum, synkopa, předtaktí.4.Stupnice dur s křížky i s bé, kvintový a kvartový kruh.5.Stupnice moll (přirozená, harmonická, melodická) c křížky i s bé, kvintový a kvartový kruh.6.Stupnice církevní, stupnice ostatní (celotónová, pentatonická, chromatická, cikánská).7.Intervaly: Hlavní druhy intervalů, intervaly základní a odvozené, intervaly přesahující oktávu.8.Akordy: Kvintakord dur a moll, obraty těchto kvintakordů.9.Akordy: Kvintakord zvětšený a zmenšený, obraty těchto kvintakordů.10.Akordy: Septakord tvrdě velký, tvrdě malý (dominantní), obraty těchto septakordů.11.Akordy: Septakord měkce velký, měkce malý, obraty těchto septakordů.12.Nónový akord.13.Práce s partiturou a s notovým zápisem lidové a umělé písně, aplikace teoretických poznatků.

Získané způsobilosti

1.Student zná spolehlivě notopis a základní hudební terminologii.2.Student ovládá prvky hudební nauky - všechny druhy stupnic, základní intervaliku, základní akordiku.3.Student získává schopnost samostatně pracovat s hudebněteoretickou literaturou.4.Student aplikuje získané hudebněteoretické poznatky na konkrétní notový materiál.5.Student analyzuje v konkrétním notovém materiálu vybrané prvky hudební teorie.

Literatura

Zenkl, L. ABC hudební nauky. Praha: Supraphon, 1978. MACURA,M. A KOL. Hudba a zpěv. Ostrava: Ostravská univerzita, 1992. Pícha, F. Všeobecná hudební nauka. Praha: SHV, 1964.

Požadavky

Zkouška: Bude realizována formou písemného testu, kterým budou prověřeny hudebněteoretické znalosti v rozsahu základní studijní literatury. Hodnocení: 100-91 bodů výborně90-71 bodů velmi dobře70-51 bodů dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.

Vyučující

PhDr. David Kozel, Ph.D.