Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sborový zpěv s metodikou 1 (KHV / SB1V1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / SB1V1 - Sborový zpěv s metodikou 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Požadavky k zápočtu, organizace výuky. Dětský pěvecký sbor - historie a současnost, specifika práce s dětským pěveckým sborem (DPS).2. Dirigentský postoj a dir. pohyby (3/4, 2/4 takt).3. Pohyb přípravný, nástupový a závěrový (čtyřdobé a šestidobé takty).4. Hlasová výchova v DPS, specifika dětského hlasu.5. Vícehlas - metodika nácviku, kánon, dvojhlas, trojhlas.6. Hudebnědramatická díla pro DPS, využití pohybové výchovy při nácviku skladeb.7. Výchovné koncerty - didaktické využití, dramaturgie výchovných koncertů, ukázky výchovných koncertů na VHS a DVD.8. Soutěže a festivaly pro DPS, dramaturgie repertoáru s ohledem na soutěžní podmínky jednotlivých kategorií.9. Dramaturgie koncertních vystoupení, výběr repertoáru.10. Osobnost sbormistra v DPS, metodika práce s dětským kolektivem.11. Sbormistrovská analýza vybraných partitur, poslech nahrávek významných dětských pěveckých sborů v ČR.12. Exkurze do vybraného dětského sboru.13. Seminární výstupy.

Získané způsobilosti

1. Student se orientuje v teoretické problematice vedení dětského pěveckého sboru amatérské i profesionální úrovně.2. Student aplikuje teoretické poznatky v práci s vybraným dětským pěveckým sborem.3. Student diskutuje o vhodnosti výběru metodických postupů.4. Student analyzuje vybrané nahrávky dětských pěveckých sborů z komplexního pohledu.

Literatura

Kolář, J. - Štíbrová, J. Sborový zpěv a řízení sboru. UK, Praha 1993. Stašek, Č. ABC začínajícího sbormistra. Supraphon, Praha, 1985.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Seminární práce v rozsahu 4 stran obsahující sbormistrovskou analýzu vybrané partitury a hodnocení exkurze do DPS (dle vlastní volby a možností studenta).51-100 bodů - započteno50-0 bodů - nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Spisar, Ph.D.