Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úpravy písní 1 (KHV / UP1VV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / UP1VV - Úpravy písní 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. folklor, folklorismus, folkloristika, etnografie, historické aspekty, folklorní festivalyetnografická rajonizace a diferenciace, etnografické regiony, subregiony2. přechodná pásma a jejich specifika, etnochoreologie, osobnosti národopisu,folklorní soubory, dialekty, praktické upravování písní3. lidová kultura, typologie lidových písní, komparace západního a východníhopísňového typu, praktické upravování písní4. lidová organologie, sběratelé lidových písní, cimbálová muzika, hudecká sestava,gajdek, praktické upravování písní5. masopustní tradice, praktické upravování písní6. Slovácko - Kopanice, Horňácko, Dolňácko, Podluží, praktické upravování písní7. Horácko, Haná, Hanácké Slovácko, Brněnsko, praktické upravování písní8. Opavské Slezsko, Těšínské Slezsko, Valašsko, Lašsko, praktické upravování písní9. Čechy, Slovensko, praktické upravování písní10. fúze folkloru a žánrů nonartificiální hudby, praktické upravování písní11.-13. folklor Evropy - Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Makedonie, Černá Hora, Portugalsko, romský folklor aj.

Získané způsobilosti

1. Student zná problematiku lidové kultury a jejích atributů v nejširším kulturně-historickém kontextu.2. Student se orientuje ve specifikacích lidové písně vybraných regionů.3. Student analyzuje charakteristické prvky lidových písní z vybraných regionů v oblasti harmonie, rytmu a formy4. Student pracuje s textovou výstavbou písně i v rovině sémantické.5. Student srovnává vybrané nahrávky.6. Student umí upravit píseň adekvátně k jejímu charakteru.

Literatura

Jančář, J. a kol. Lidová kultura na Moravě. Strážnice, 2000. Pavlicová, M. - Uhlíková, L. Od folkloru k folklorismu. Slovník folklorního hnutí na Moravě a ve Slezsku. Ústav lidové kultury Strážnice, 1997. Sušil, F. Moravské národní písně s nápěvy do textu vřaděnými. 1859.

Požadavky

zápočetzpracování seminárního úkolu a jeho prezentace (50 bodů)zápočtový test (úspěšnost 75%): teoretické otázky v rámci probraných témat, identifikace reprezentativních poslechových ukázek (50 bodů)100-51 bodů - započteno50-0 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.