Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Hudební orientace (KHV / VS1Z5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / VS1Z5 - SZZ - Hudební orientace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A) Didaktika hudební výchovy:1. Umění, funkce umění, význam a funkce hudby v životě člověka, pedagogika a umění, hudební pedagogika a hudební didaktika jako vědecké discipliny, struktura hudební pedagogiky, estetická výchova, polyestetická výchova, význam hudby v rozvoji osobnosti a ve výchově, sociokulturní rozměr hudby, hudební vzdělávání v kontextu vývojových proměn doby-kultury-hudby-hudebního života mládeže.2. Vymezení discipliny hudební didaktiky v systému pedagogických věd, předmět zkoumání hudební didaktiky (cíle, obsah, metody, formy, didaktické zásady, prostředky, podmínky, učitel, žák, interakční vztahy), didaktika HV (vztah teorie a praxe), vztah hudební didaktiky - hudební pedagogiky - hudební psychologie, hudebnědidaktické pojmy, hudba jako cíl a předmět HV, obsah a úkoly Hv, intencionální a funkcionální HV, perspektiva Hv a její determinace aktuálními mimohudebními faktory (informační technologie a masmédia), hudební komunikace3. Vývoj české hudební výchovy: základní přehled dějin české hudební výchovy, domácí a zahraniční hudebněvýchovné koncepce.4. Psychologické aspekty Hv, základní pojmy z hudební psychologie, hudební vývoj jedince5. Osobnost učitele Hv, příprava učitele na HV, proces profesionalizace učitele Hv, kompetence učitele Hv, hodnocení a klasifikace6. Hudební vývoj jedince7. Hudební činnosti, metody a formy výuky, projektové vyučování, integrativní a inovativní algoritmy v Hv, materiálně-didaktické prostředky v hudební výchově (MDP), osobnost učitele Hv, učebnice Hv, metodické příručky8. Hlasová výchova, její postavení v hudebněedukačním procesu, hlasová a duševní hygiena, vady a poruchy hlasu, specifika dětského hlasu9.Intonace, intonační výcvik, intonační metody, intonační zkratka, rytmický výcvik10. Instrumentální činnosti, Česká Orffova škola (I. Hurník - P. Eben), tvorba elementárních partitur, didaktická analýza partitury a metodický nácvik, začlenění zobcové flétny do HV, metodika hry na zobcovou flétnu, metodické příručky pro flétnu, nástroje Orffova instrumentáře, hudební teorie a dějiny hudby na 1.stupni ZŠ11. Poslech hudby, práce s poslechovou skladbou (didaktická analýza), hudebněpohybová výchova. B) Klavírní doprovod a zpěv písní:student bude zpívat a zároveň se doprovázet na klavírpíseň bude provedena ve dvou tóninách, odpovídajících hlasovému rozsahu studentaklavírní stylizace doprovodu bude odpovídat charakteru a stylu písně

Získané způsobilosti

1. Student zná teorii z oblasti hudebněvýchovného procesu2. Student aplikuje teoretickéaspekty do hudebněedukačního procesu3. Student adekvátně používá odbornou terminologii3. Student prakticky ovládá hru na klavír4. Student dokáže interpretovat vybrané lidové a umělé písně.

Literatura

Váňová, H. Dětská hudební tvořivost. Praha, 1989. Sedlák, F. Psychologie hudebních schopností a dovedností. Praha, 1989. Synek, J. Vybrané kapitoly z didaktiky hudební výchovy I. UP Olomouc, 2004. ISBN 80-244-0964-X.Stiborová, Z. Hudebně pohybové hry. Ostrava, 1995.

Požadavky

Splnění všech částí státní závěrečné zkoušky.

Garant

PhDr. David Kozel, Ph.D.