Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie pedagogického výzkumu (KIK / 2MPVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 2MPVY - Metodologie pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. práce s literaturou, bibliografická metoda, citační norma3. struktura vědecké práce, výzkumný projekt4. předvýzkum, empirický výzkum - stanovení výzkumného problému, výzkumná otázka, hypotéza5. výzkumný vzorek, výběr, validita a reliabilita výzkumných metod6. přehled kvantitativních metod7. testovací statistika8. dotazník, interwiew, pozorování9. pedagogický experiment10. přehled kvalitativních metod11. aplikace vybraných metod v předvýzkumu12. zpracování a interpretace výsledků výzkumu13. tvorba vědeckých prací - plán, postup, forma, obsahZákladní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost různé diferenciace druhů a typů výzkumů a jejich odpovídající metodologie,- znalost základních kvalitativních a kvantitativních výzkumných technik a postupů,- znalost specifik pedagogického výzkumu,- schopnost optimální volby výzkumného vzorku, formulace problému, cíle a hypotézy výzkumu,- kompetence tvorby výzkumného projektu.

Literatura

Chráska, M. Didaktické testy. Příručka pro učitele a studenty učitelství. Paido, Brno, 1999. Gavora, P. Metody pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2001. CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.JEŘÁBEK, Ondřej a Martin BÍLEK. Teorie a praxe tvorby didaktických testů. Olomouc: Univerzita Palackého, 2010. SPOUSTA, V. et al. Vádemecum autora vědecké a odborné práce (se zaměřením na práce pedagogické). Brno : Masarykova univerzita, 2001. ISBN 80-210-2237-2.PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8.

Požadavky

Zpracování seminární práce - projekt výzkumu (kompletní zpracování výzkumu).

Garant

doc. Ing. Kateřina Kostolányová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.doc. Ing. Kateřina Kostolányová, Ph.D.