Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmizace a programování 1 (KIK / 3ALG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3ALG1 - Algoritmizace a programování 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Algoritmus a jeho vlastnosti. Data, informace, zpracování informací. Příklady jednoduchých algoritmů. Algoritmizace problému. Algoritmická úloha a její zadání.2. Algoritmické jazyky: přirozený - strukturovaný (SJ), vývojové diagramy (VD), programovací (TP). Jednoduché proměnné, deklarace typů integer, real, char, boolean a operace s nimi. Jednoduché příkazy - příkaz dosazovací, výrazy aritmetické, logické. Jazyk vývojových diagramů, zobrazení algoritmu.3. Počítač, program, programovací jazyky a jejich typy. Programovací jazyk Turbo Pascal, prostředí TP. Jednoduchý program realizující algoritmus a jeho struktura. Příkazy vstupu a výstupu, knihovny system, crt, printer. Příklady jednoduchých sekvenčních programů v SJ, TP, VD.4. Základní řídicí struktury sekvence, větvení, cykly. Příkazy větvení a jejich typy. Logické výrazy jako podmínka. Příklady v SJ, TP a VD.5. Příkazy cyklu a jejich typy. Příkaz cyklu FOR. Příklady v SJ, TP a VD.6. Příkazy cyklů WHILE, REPEAT-UNTIL. Příklady v SJ, TP a VD.7. Podprogramy - procedury, deklarace a volání procedur, volání hodnotou, adresou. Příklady v TP a VD.8. Podprogramy - funkce deklarace a použití funkcí. Příklady v TP a VD.9. Strukturované datové typy. Typ string, deklarace a použití. Výrazy a fce s textem. Příklady v TP.10. Jednorozměrné pole, jeho deklarace a použití. Příklady v TP a VD.11. Dvourozměrné pole, jeho deklarace a použití. Příklady v TP a VD.12. Etapy programátorské práce. Příklady jednoduchých kompletních programů. Příklady v TP a VD.13. Opakování.Základní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost základní struktury a organizace algoritmu,- znalost základů datových a programových struktur programovacího jazyka,- dovednost číst a psát kód programu,- schopnost využívat základní komponenty programovacího prostředí.

Literatura

Kostolányová, K. Algoritizace a řešení problémů. Ostrava: Repronis, 2008. ISBN 80-7042-227-0.Šarmanová, J. Algoritmizace a řešení problémů. Ostrava: Ostravská univerzita, 2014. Wirth, N. Algoritmy a štruktúry údajov. Bratislava: Alfa, 1989. ISBN 80-05-00153-3.Štefan, R. Programování. Ostrava: Ostravská univerzita, 2002. ĎURÁKOVÁ, D., DVORSKÝ, J., OCHODKOVÁ, E. Základy algoritmizace. Ostrava: VŠB-TU, 2003. Nagyová, I. Základy programování. Ostrava: Repronis, 2008. ISBN 978-80-7368-275-0.

Požadavky

- účast na výuce - samostudium- samostatně vypracované korespondenční úkoly podle zadání- příprava na zkoušku

Garant

doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc.doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc.