Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmizace a programování 2 (KIK / 3ALG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3ALG2 - Algoritmizace a programování 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Překladače, kompilátory a interprety. Programovací jazyk, abeceda, syntaxe, sémantika. Uložení dat v počítači, čísla celá a reálná, logické hodnoty, znaky, texty. Jednoduché a strukturované datové typy. Opakování struktury programu, procedury a funkce.2. Rekurze - pojem a principy. Rekurzivní algoritmy. Příklady v TP.3. Jednoduché datové typy výčet, interval. Strukturovaný datový typ záznam. Příklady v TP.4. Strukturované datové typy množina, soubor textový, typový. Příklady v TP.5. Knihovny Unit standardní a uživatelské. Grafická knihovna TP. Příklady v TP.6. Statické a dynamické datové typy. Datový typ ukazatel. Příklady v TP.7. Abstraktní datové typy. Realizace pomocí statických nebo dynamických datových typů. Příklady.8. Abstraktní datový typ seznam, zásobník, fronta. Příklady.9. Abstraktní datový typ strom, binární strom. Příklady.10. Vyhledávací algoritmy a jejich typy. Příklady.11. Třídicí algoritmy a jejich typy. Příklady.12. Složitost algoritmů časová a prostorová. Příklady.13. Opakování.Základní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.Základní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- praktickou znalost dalších datových struktur programovacího jazyka,- znalost dynamických datových typů a abstraktních datových typů,- znalost vyhledávacích a řadicích algoritmů,- základní informaci o složitosti algoritmů.

Literatura

Kostolányová, K. Algoritizace a řešení problémů. Ostrava: Repronis, 2008. ISBN 80-7042-227-0.ŠARMANOVÁ, J. Programování. Ostravská univerzita, 2014. Wirth, N. Algoritmy a štruktúry údajov. Bratislava: Alfa, 1989. ISBN 80-05-00153-3.Štefan, R. Programování. Ostrava: Ostravská univerzita, 2002. ĎURÁKOVÁ, D., DVORSKÝ, J., OCHODKOVÁ, E. Základy algoritmizace. Ostrava: VŠB-TU, 2003. Nagyová, I. Základy programování. Ostrava: Repronis, 2008. ISBN 978-80-7368-275-0.

Požadavky

- účast na výuce - samostudium- samostatně vypracované korespondenční úkoly podle zadání- příprava na zkoušku

Garant

doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc.doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc.