Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura počítačů a základy OS (KIK / 3APOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3APOS - Architektura počítačů a základy OS, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Architektura počítače - von Neumannovo schéma počítače, základní části počítače, jiné architektury počítačů- Části počítače - charakteristika současných procesorů PC pamětí, základních desek, funkce a typy sběrnic a rozhraní,- Funkce pevného disku (harddisku), grafická karta, zvuková karta, síťová karta, metody připojování periferních zařízení- Periferie osobního počítače - monitory, tiskárny, skenery a další periferní zařízení- Operační systémy, úloha a struktura operačních systémů.- Počítačové viry.- Komprimační algoritmy.Základní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost hardwarových komponent PC a periferií včetně principů jejich činnosti,- znalost struktury operačních systémů a principů jejich činnosti,- schopnost používat odbornou terminologii,- schopnost orientace v soudobém programovém vybavení počítačů- kompetence - informační technologie.

Literatura

Kubátová, H. Struktura a architektura počítačů s řešenými příklady. Brno: ČVÚT, 2013. Rambousek, V. Práce s počítačem 1. Praha: Fortuna, 2003. ISBN 80-7168-873-6.RAMBOUSEK, V. Práce s počítačem 2. Praha : Fortuna, 2003. ISBN 80-7168-874-6.Klimeš, C. Principy výstavby počítačů a operačních systémů. KOVOSIL Ostrava 2007. ISBN 978-80-903694-1-2.

Požadavky

- docházka na přednášky- vypracování semestrálního projektu- samostudium

Garant

prof. Ing. Milan Turčáni, CSc.

Vyučující

Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D.prof. Ing. Milan Turčáni, CSc.Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D.