Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy (KIK / 3DASY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3DASY - Databázové systémy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie databázových systémů.- Současné využití a význam databází.- Zpracování dat.- Databázová technologie.- Konceptuální schéma.- Tvorba ER a UML diagramů.- Relační datový model (RDM).- Vyhledávání informací v RDM.- Návrh struktury databáze, normální formy.- Indexy, pohledy, triggery, transakce- Úvod do XML a JSON databázíZákladní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost využití a významu databázových systémů,- znalost relačních databází,- schopnost navrhnout databázi splňující podmínky normalizačních schémat,- znalost základů pokročilých databázových technik,- znalost základů XML a JSON databází.

Literatura

Kroenke, D., J Auer, D. Databáze 1. Brno: Computer Press, 2015. OPPEL, Andy. Databáze bez předchozích znalostí. Computer Press, Brno, 2006. ISBN 80-251-1199-7.ULLMAN, Jeffrey, WIDOM, Jennifer. First Course in Database Systems. NJ: Prentice Hall Press, 2007. McLaughlin, M. MySQL Workbench: Data Modeling & Development. New York: Oracle Press, 2013. Gilmore, W. J., Pokorný, J. Velká Kniha PHP 5 a MySQL: Kompendium Znalostí Pro Začátečníky I Profesionály. Brno: Zoner Press, 2011.

Požadavky

- účast na přednáškách - vypracování dílčích úkolů během semestru- tvorba semestrálního projektu a jeho obhajoba- závěrečný test

Garant

Ing. Ondřej Takács, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Takács, Ph.D.