Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální fotografie a rastrová grafika (KIK / 3DFRG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3DFRG - Digitální fotografie a rastrová grafika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina - digitální fotoaparáty a další technické vybavení.Princip digitálního fotoaparátu.Snímací čipy, objektivy.Expozice fotografie - doba expozice, clona, citlivost ISO.Kompozice fotografie, perspektiva, hloubka ostrosti.Parametry, komprese, formáty.Základní úpravy fotografie - změna rozlišení, ořez, nastavení jasu a kontrastu.Zpracování fotografie na počítači ve foto editoru - úprava expozice, retušování.Práce s výběry, možnosti tvorby výběrů.Práce s vrstvami, tvorba foto koláží.Portrétová fotografie - fotografování, retušování, tisk.Základní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- dovednost pracovat s digitálním fotoaparátem,- dovednost vhodně nastavovat fotoaparát (expozice, vyvážení bílé, iso, atp.),- schopnost zvládat základní principy stavby a kompozice obrazu,- přehled o typech fotografie - (makro, portrét, panorama, atp.),- znalost druhů fotoaparátů, objektivů a dalšího zařízení,- dovednost upravovat fotografie na počítači ve speciálním software,- dovednost rozpoznat fotografické nedostatky a vyvarovat se jim (aberace, přepal, soudkovité zkreslení atp.),- znalost různých formátů grafických souborů a jejich použití.

Literatura

OUJEZDSKÝ, A-. Tvorba a zpracování digitální fotografie. Ostrava, 2013. GEORGES, G. Digitální fotografie. 100 praktických návodů a tipů. Praha, 2005. FREEMAN, M. Dobrá fotografie: objevte tajemství úspěšných snímků. Zoner Press, 2012.

Požadavky

- studium teoretického základu z oblasti digitální fotografie- odevzdané všechny korespondenční úkoly v požadované kvalitě- docházka a aktivní práce na cvičeních

Garant

Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D.