Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační a mediální výchova (KIK / 3IAMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3IAMV - Informační a mediální výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- informační prostředí- informační proces- funkční a informační gramotnost- klasifikace a kategorizace informací- informační instituce- informace na Internetu- sociální média- popis a hodnocení dokumentů- hodnocení vědy- primární informační zdroje a dokumenty- pomocné informační zdroje a dokumenty- vyhledávání a zpracování informací- informační a znalostní managementZákladní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- kompetence pro práci s informacemi;- základy funkční a informační gramotnosti;- základní znalost informačního prostředí, procesu a institucí;- základní znalost informačních zdrojů na Internetu a sociálních médiích;- porozumění klasifikaci a kategorizaci informací;- porozumění popisu dokumentů a hodnocení vědy;- aplikovatelnou znalost analýzy a hodnocení odborných informačních dokumentů;- aplikovatelnou znalost zpracování rešerše;- základní znalost informačního a znalostního managementu.

Literatura

KUNSTOVÁ, R. Efektivní správa dokumentů: co nabízí Enterprise Content Management. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-3257-2.Kapounová, J. Formální úprava diplomové práce. Ostrava, 1999. ISBN 80-7042-141-X.VYMĚTAL, J., DIAČIKOVÁ, A., VÁCHOVÁ, M. Informační a znalostní management,LexisNexis CZ, 2005, 400 s. ISBN 80-86920-01-1. &, &. Vymětal, J. Informační zdroje v odborné literatuře. Praha : Wolters Kluwer, 2010. Pavlíčková, H., Šebeš, M., Šimůnek, M. Mediální pedagogika (média a komunikace v teorii a učitelské praxi). České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2009. BUZAN, T., BUZAN, B. Myšlenkové mapy: probuďte svou kreativitu, zlepšete svou paměť, změňte svůj život. Brno, 2011. ISBN 978-80-251-2910-4.PAPÍK, R. Strategie vyhledávání informací a elektronické informační zdroje. Praha, 2011. ISBN 978-80-85860-22-1.MAŠEK, J., ZIKMUNDOVÁ, V. Výukové využití softwarových systémů pro techniku pojmového mapování. Plzeň, 2010. ISBN 978-807-0436-318.

Požadavky

- aktivní účast ve výuce- samostatné studium doporučené literatury a elektronických zdrojů- vyhledávání a zpracování relevantních informací a zdrojů- individuální konzultace s vyučujícím- písemné zpracování a prezentace seminární práce

Garant

Mgr. Pavel Kapoun

Vyučující

Mgr. Pavel Kapoun