Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače ve výuce a učení (KIK / 3OCVV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3OCVV - Počítače ve výuce a učení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zavádění počítačů a Internetu do škol2. Z historie využívání technických prostředků ve výuce3. Studování s počítačem4. Systém ICT ve škole (Rámcový vzdělávací program)5. Počítačem podporovaná výuka (direktivní a konstruktivní strategie)6. Počítačové výukové programy (virtuální výukové prostředí)7. Hodnocení počítačových výukových programů8. Tvorba komponent počítačové výuky (výukové objekty)9. Tvorba vzdělávacích projektů v prostředí Internetu10. Koncept e-learningu (E-learning 2.0)11. Příklady používání e-learningových systémů12. Metadata a digitální knihovny výukových objektů13. SumarizaceZákladní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost historie používání technických prostředků ve výuce,- schopnost vymezit používání počítačů a internetu v různých didaktických funkcích,- schopnost orientovat se v současných trendech studování s počítačem ve školách,- schopnost posoudit a hodnotit počítačové výukové programy,- dovednost vytvořit výukové objekty a pracovat s nimi,- znalost koncepce distančního vzdělávání,- schopnost orientovat se a používat prostředí eLearningu,- kompetence k integrování ICT v edukačním procesu.

Literatura

KAPOUNOVÁ, J., PAVLÍČEK, J. Počítače ve výuce a učení. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-265-3.Pavlíček, J. Technologie e-learningu pro e-tutory. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-9224.PAVLÍČEK, J. Základy e-didaktiky pro e-tutory. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-921-6.

Požadavky

U zkoušky student prokáže požadované znalosti z oblastí používání informačních a komunikačních technologií v edukačním procesu. Bude schopen diskutovat používání počítačů a Internetu v různých didaktických funkcích. Prokáže základní přehled z oblasti počítačových výukových programů. Dokáže posoudit jejich úroveň. Dokáže zhodnotit proces navrhování výuky. Prokáže očekávanou orientaci v problematice e-learningu.V průběhu studia student písemně zpracuje úkoly na témata(1) kompetence k ICT v osnovách základní školy(2) posouzení kvality počítačového výukového programu podle evaluačního modelu(3) vytváření výukového projektu v prostředí Internetu(4) využívání e-learningu v edukačním procesu.Konkrétní specifikace úkolů bude provedena ve cvičeních. Na nich bude dohodnuta forma a způsob odevzdání úkolů. Rovněž zde budou dohodnuty průběžné termíny odevzdání úkolů.

Garant

RNDr. Ingrid Nagyová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.RNDr. Ingrid Nagyová, Ph.D.doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.RNDr. Ingrid Nagyová, Ph.D.