Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové sítě (KIK / 3POSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3POSI - Počítačové sítě, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do počítačových sítí - definice, součásti sítě, typy a účel sítíProtokolová sada TCP/IP: Standardy TCP/IPAplikační protokoly a služby TCP/IP: FTP, elektronická pošta, WWW.Služba DNSTransportní protokoly TCP a UDPIP adresy, maska, podsítě, CIDRIP protokol, protokol ICMP, rozpoznávání adres (ARP)Ethernetové přenosová technologieBezdrátové rádiové sítě podle IEEE 802.11

Získané způsobilosti

pochopení základních principů fungování počítačových sítíporozumění základní terminologiivýpočetní modely, klasifikace sítíslužby lokálních a rozlehlých sítíIP adresy, protokoly IP, ICMP, UDP, TCPslužby DNS, WWW, FTP, el. poštastardardizace TCP/IP

Literatura

Sochor, T. POČÍTAČOVÉ SÍTĚ 1. Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. Heather Osterloh. TCP/IP - Kompletní průvodce. Softpress Praha, 2003. ISBN 80-86497-34-8.Dostálek, L. Velký průvodce protokoly TCP/IP: bezpečnost. Computer Press, Praha, 2003. ISBN 80-7226-849-X.Angela Orebaugh, Gilbert Ramirez, Josh Burke, Greg Morris, Larry Pesce, Joshua Wright. Wireshark a Ethereal. Computer Press Praha, 2008. ISBN 978-80-251-2048-4.Dostálek, L., Kabelová A. Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS. Computer Press Praha, 2008. ISBN 978-80-251-2236-5.

Požadavky

- docházka na přednášky a aktivní účast na cvičeních (povinná účast na 75% cvičení).- plnění zadaných úkolů k samostatnému vypracování - test během cvičení- splnění testu a ústní zkouškyHodnocení zkoušky v souladu s platným studijním a zkušebním řádem, zejm. čl. 31 a 33. Test i ústní zkoška mají váhu 50%.Vstupní požadavky:Studenti by měli mít dobré znalosti operačních systémů pracovních stanic (Windows XP/Vista, a rovněž linuxu nebo jiného unixového operačního systému). Měli by být seznámeni se základními principy fungování operačních systémů a počítačů obecně (s pojmy jako je program, proces, soubor, souborový systém, manipulace se soubory, oprávnění k přístupu k souboru či adresáři, atribut souboru, paměť operační, paměť trvalá apod.).Dále by měli mít základní matematické znalosti (elementární logika; schopnost pracovat s čísly v jiných soustavách než desítkové, především v dvojkové a šestnáctkové; schopnost provádět elementární algebraické výpočty) a předností by byly určité znalosti fyzikální (tok elektrického proudu obvodem,dlouhým vodičem, elektromagnetická indukce, základní vlastnosti šíření světla prostředím atd.). Přínosem by rovněž byly základní znalosti angličtiny (alespoň na úrovni základních technických pojmů z oblasti počítačů a příbuzných oblastí).

Garant

prof. Ing. Milan Turčáni, CSc.

Vyučující

Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D.prof. Ing. Milan Turčáni, CSc.Ing. Aleš Oujezdský, Ph.D.