Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řízení vzdělávacích projektů (KIK / 3RVZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / 3RVZP - Řízení vzdělávacích projektů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je pomoci studentům oboru Informační a komunikační technologie (ICT) ve vzdělávání, k základní orientaci v oblasti teorie systémů a současně v problematice navrhování informačních systémů. Jejich častou aktivitou při studiu i v následném pracovním působení bude právě návrh informačních systémů a jejich zavádění formou projektů. V mnoha případech pak budou působit jako členové projektových týmů či manažeři projektů.Předmět se zabývá problematikou základů teorie systémů, základů navrhování systémů a projektováním systémů. Vedle teoretické části ukazuje praktické příklady realizace takových projektů, ponejvíce v oblasti aplikací IT ve výuce. Předmět tak dává studentům stručný návod na tvůrčí proces navrhování systémů tak, že definuje základnu pro popis systémů, ukazuje přístupy a činnosti k navrhování systémů a ukazuje, jak řídit práce při navrhování a zavádění systémů.- Příklady systémů, úvod do problematiky- Teorie systémů- Jazyky pro popis systémů- Informační systémy- Navrhování systémů- Systémový návrh- Fáze analýzy a syntézy- Evaluace návrhů- Projekty a vzdělávací projekty- Rámec projektu- Projektové činnosti- Procesy řízení projektů- SumarizaceZákladní výukové texty, zadání úkolů a další požadavky na studenta jsou aktualizovány pro daný akademický rok vždy v rámci e-learningového kurzu LMS Moodle Ostravské univerzity. Tento systém je dosažitelný z internetu z adresy http://moodle.osu.cz. Do tohoto systému také studenti vkládají svá řešení korespondenčních úkolů a obdrží v něm taktéž hodnocení od vyučujícího.

Literatura

Collison, C., Parcel, G. Knowledge management. Brno :, 2005. KANTORKOVÁ, H. Pedagogická tvořivost studentů učitelství. Ostrava: Ostravská univerzita, 2000. ISBN 80-7042-162-2.Pavlíček J. Projektový seminář, Ostrava. Ostrava : OU, 2004. Buzan, T. Mentální mapování. Praha, 2007. Rosenau, M. D. Řízení projektů. Praha: Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-218-1.Polák, J., Merunka, V., Carda, A. Umění systémového návrhu. Praha, 2003. ISBN 80-247-0424-2.

Požadavky

- v průběhu semestru student písemně zpracuje úkoly na témata:- příprava schématu informačního systému školy- zpracování myšlenkové mapy zvoleného problému- vyhledání informací a multimediálních vzdělávacích objektů dle zvoleného tématu- v závěrečné seminární práci student provede nástin řešení konkrétního projektu a využije k tomu částečných výsledků, které získal řešením úkolů

Garant

doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.