Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Typografie a DTP (KIK / BPTAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / BPTAD - Typografie a DTP, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Od Guttenberga po digitální písmo.Typografické názvosloví.Konstrukce písma.Rodina písma.Typometrický systém.Klasifikace tiskových písem.Times a Helvetica.Pravidla sazby.Vyplňování řádků.Řádkový proklad.Zarovnání textu.Hladká a smíšená sazba.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost základních pojmů a termínů z oblasti typografie,- schopnost aplikovat počítačové prostředky do oblasti technického designu a počítačové sazby,- kompetence k použití ICT v oblasti DTP.

Literatura

Noga, P. Grafické zpracování informace - DTP. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. Noga, P. Základy typografie pro počítačovou grafiku. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. Beran, V. a kol. Aktualizovaný typografický manuál. Praha: Kafka Design, 2000. Blažej, B. Grafická úprava tiskovin. Praha: SPN, 1990. Kočička, P., Blažek, F. Praktická typografie. Brno: Computer Press, 2000. ISBN 80.7226-385-4.Dusong, J. L., Siegwartová, F. Typografie od olova k počítačům. Praha: Svojka a Vašut, 1997.

Požadavky

- aktivní účast přednáškách - studium z připraveného kurzu v prostředí LMS Moodle- průběžné plnění termínovaných úkolů- osobní individuální konzultace včetně e-mailové komunikace s vyučující- vypracování semestrálního projektu dle zadání na začátku semestruseminární práce 0-100 bodů, minimum 51 bodů100 - 51 bodů - započtěno50 - 0 bodů - nezapočteno

Garant

Mgr. Aleš Valchař

Vyučující

Mgr. Aleš Valchař