Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy žurnalistiky (KIK / GKZAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / GKZAZ - Základy žurnalistiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- žurnalistika a společnost- práce žurnalisty, žurnalistické profese- zdroje žurnalistických informací, public relations- výběr zprávy a rešerše- žurnalistická tvorba (zpravodajství, publicistika)- redakce a prezentace

Získané způsobilosti

Student získá:- teoretické základy psané a obrazové žurnalistiky;- porozumění roli žurnalistiky ve společnosti;- znalost zdrojů žurnalistických informací a základů public relations;- dovednosti pro výběr, vyhledávání, kritickou analýzu a zpracování informací;- dovednost tvorby zpravodajského a publicistického článku;- praktické znalosti redakční a žurnalistické práce při vytváření školních novin a časopisů.

Literatura

Olšovská, L., Kapoun, P. Média, komunikace, vzdělávání. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-307-2.OSVALDOVÁ, B. - HALADA, J. a kol. Praktická encyklopedie žurnalistiky. Praha: Libri, 2007. Svoboda, V. Public relations moderně a účinně. Grada: Praha, 2006. ISBN 80-247-0564-8.RUSS-MOHL, S., BAKIČOVÁ, H. Žurnalistika - komplexní průvodce praktickou žurnalistikou. Praha, 2005. PAVLÍK, P., PAVELKA, P. Žurnalistika otázky k přípravě na přijímací zkoušky. Barrister&Principal: Brno, 2006. Jirák, J., Spitzová-Kopplová, B. Masová média. Praha: Portál, 2009. McNair, B. Sociologie žurnalistiky. Praha: Portál, 2004. Trampota, Tomáš 2006. Zpravodajství. Praha: Portál. BURNS, S. L. Žurnalistika. Praha: Portál, 2004.

Požadavky

- aktivní účast na tutoriálech- samostatné studium doporučené literatury a elektronických zdrojů- vyhledávání a zpracování relevantních informací a zdrojů- individuální konzultace s vyučujícím- písemné zpracování a prezentace seminární práce

Garant

Mgr. Pavel Kapoun

Vyučující

Mgr. Pavel KapounMgr. Pavel Kapoun