Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a informatika (KIK / MPRIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / MPRIN - Právo a informatika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. úvod do problematiky bezpečnosti informačních technologií, základní pojmy z bezpečnosti IT - cíle, funkce, mechanismy, hrozby, útoky, rizika, zranitelná místa, bezpečnostní opatření2. analýza rizik, bezpečnostní politika3. role kryptografie v bezpečnosti IT, základní pojmy kryptografie, její principy a použití, metody a typy útoků4. historická kryptografie, symetrická kryptografie (systémy s tajným klíčem) - základní pojmy, vlastnosti, způsoby použití, příklady symetrických algoritmů5. asymetrická kryptografie (systémy s veřejným klíčem) - základní pojmy, vlastnosti, způsoby použití, příklady asymetrických algoritmů6. správa kryptografických klíčů - délka klíče, generování, manipulace, distribuce klíčů, výměna klíčů (Diffie-Hellman)7. autentizace a identifikace, autentizační protokoly, MAC8. digitální podpis, hašovací funkce, certifikát, certifikační autorita9. programy ohrožující bezpečnost - malware - a obrana proti nim10. bezpečnost počítačových sítí s TCP/IP: útoky, paketové filtry, stavový firewall, virtuální privátní sítě11. kritéria, metodika a standardy bezpečnosti IT, standardy pro hodnocení bezpečnosti (ITSEC, ITSEM, Common Criteria, ISO 9000,...)12. právní aspekty ochrany informací - autorský zákon, průmyslové vlastnictví, zákon o elektronickém podpisu13. ochrana osobních údajů, ochrana utajovaných skutečností, svobodný přístup k informacím, počítačová kriminalita

Získané způsobilosti

Student získá:- znalosti z oblasti bezpečnosti informačních technologií- znalosti z oblasti kryptografie, autentizace a autorizace- znalosti o standardech souvisejících s bezpečností IT a hodnocením bezpečnosti IT- schopnosti porozumět problematice ochrany osobních údajů, svobodnému přístupu k informacím a podobně

Literatura

Garfinkel S., Spafford G. Bezpečnost v UNIXu a Internetu v praxi. Brno: Computer Press, 1998. Levický D. Kryptografia v informačnej bezpečnosti. Košice : Elfa, 2005. Grošek O., Porubský Š. Šifrovanie, algoritmy, metódy, prax. Praha : GRADA, 1992. Dostálek L. a kol. Velký průvodce protokoly TCP/IP. Praha : Computer Press, 2001. zákony týkající se dané problematiky. Pfleeger Ch.P. Security in Computing. New Jersey : Prentice Hall, 1997. Schneier B. Applied cryptography. New York : Wiley-Blackwell, 1995. Gollmann D. Computer Security. New York : Wiley-Blackwell, 2000. Stallings, W. Cryptography and network security: principles and practise. New Jersey : Prentice-Hall, 1999.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě projektu. Projekt může být buď implementační (cílem projektu je implementace vybraných algoritmů) nebo výzkumný (cílem projektu je studium problematiky, které se během semestru nebudeme mít čas věnovat apod., popřípadě detailnější studium probrané problematiky).

Garant

Ing. Jan Švigler, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Švigler, CSc.