Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie výzkumu (KIK / RMTDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIK / RMTDV - Metodologie výzkumu, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce s literaturou, bibliografická metoda, citační norma.Struktura vědecké práce, výzkumní projekt.Předvýzkum, empirický výzkum. Stanovení výzkumního problému, výzkumní otázka, hypotéza.Výzkumní vzorek, výběr, validita a reliabilita výzkumních metod.Přehled kvantitativních metod.Testovací statistika.Dotazník, interwiu, pozorování.Pedagogický experiment.Přehled kvalitativních metod.Aplikace vybraných metod v předvýzkumu.Zpracování a interpretace výsledků výzkumu.Tvorba vědeckých prací - plán, postup, forma, obsah.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost různé diferenciace druhů a typů výzkumů a jejich odpovídající metodologie,- znalost základních kvalitativních a kvantitativních výzkumných technik a postupů,- znalost specifik pedagogického výzkumu,- schopnost optimální volby výzkumného vzorku, formulace problému, cíle a hypotézy výzkumu,- kompetence tvorby výzkumného projektu.

Literatura

Gavora, P. Metody pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2001. SPOUSTA, V. Vádemékum autora odborné a vědecké práce (se zaměřením na práce pedagogické). Brno: MU, 2001. PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8.Švec, Š a kol. Metodológie vied o výchove. Kvantitativno-scientické a kvalitatívno-humanitné pristupy v edukačnom výskume. Bratislava: IRIS, 1998.

Požadavky

- samostatné studium doporučených literárních pramenů- příprava a plánování výzkumu- zpracování návrhu výzkumného projektu- realizace předvýzkumu ve smyslu vybraného tématu diplomové práce- osobní individuální konzultace včetně e-mailové komunikace s vyučujícím- zpracování seminární práce - projekt výzkumu

Garant

doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Kapounová, CSc.RNDr. Jan Veřmiřovský, Ph.D.