Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky 3 (KMD / 22MA3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 22MA3 - Didaktika matematiky 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - tématické okruhy:1) Rozvíjení pojmu čísla na ZŠ.Dělitelnost čísel.Rovnice a nerovnice na ZŠ.Pojem funkce na ZŠ.2) Geometrické konstrukční úlohy na ZŠ.Geometrická míra na ZŠGeometrická zobrazení na ZŠ3) Příprava učitelů na vyučování.Pokyny k souvislé ped. praxi.Informace o zkoušce.Cvičení:1) Seznámení se vzdělávacími programy v současné ZŠ, jejich srovnání a specifika. Osnovy matematiky v rámci těchto vzdělávacích programů. Povinná pedagogická dokumentace. Učební plány, tématické plány. Činnost předmětových komisí na škole. Individuální nápravná péče, specifické poruchy učení. Standard vzdělávání v matematice. Rámcový vzdělávací program. Školní vzdělávací program .2) Učebnice a učební texty v matematice a jejich použití. Vhodný výběr učebnic v široké nabídce. Doplňková literatura pro žáky a učitele. Sešity a funkčnost zápisu do nich. Domácí úkoly v matematice. Výpočetní technika ve vyučování matematiky, učebna matematiky.3) Osnovy matematiky v jednotlivých ročnících. Základní tématické celky učiva: Číselné obory, jejich postupné rozšiřování, rovnice a jejich soustavy, nerovnice, slovní úlohy. Funkce.4) Míra geometrických útvarů : délka, velikost, obsah, objem. Množiny bodů. Konstrukční úlohy. Shodná a podobná zobrazení. Učební pomůcky a jejich využití.5) Prověřování vědomostí žáků (ústní a písemné), druhy matematických prověrek a způsob jejich zadávání. Příprava prověrky (praktické ukázky z aritmetiky, algebry a geometrie), zásady pro jejich sestavování. Zařazení prověrek v hodinách matematiky. Kontrolní písemné práce.6) Hodnocení a klasifikace, jeho objektivita. Vyvození závěrů ze zjištěných nedostatků. Klasifikace žáků se specifickými poruchami učení. Komisionální zkoušení.7) Praktické ukázky a opravy prověrek žáků z algebry a aritmetiky. Systém hodnocení a sjednocení klasifikace. Praktické ukázky a opravy prověrek žáků z geometrie.

Literatura

Květoň, P. Cvičení z didaktiky matematiky. Skripta PdF OU, 2006. ISBN 80-7042-171-1.Hejný, M., Kuřina, F. Dítě, škola a matematika. Portál Praha, 2001. ISBN 80-7178-581-4.Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky I. Skripta PF Ostrava, 1990. Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky II. Skrpita PF Ostrava, 1986. Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky III. Skripta PF Ostrava, 1990. Metodický časopis matematika-fyzika-informatika. Platné učebnice matematiky pro 6.-9. r. ZŠ.

Požadavky

U zkoušky se prověřuje zvládnutí teorie v rozsahu přednášky (viz anotace)a také znalost řešení praktických úloh v rozsahu cvičení k této přednášce. Zkoušku je možno absolvovat pouze po splnění podmínek stanovených vyučujícím (docházka do cvičení, výsledky průběžných testů, vypracování a odevzdání seminárních prací, apod.). Předpokládají se znalosti podmiňujícího předmětu.

Garant

doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.