Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uspořádané algebraické struktury (KMD / 22PAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 22PAS - Uspořádané algebraické struktury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uspořádané množiny a různé typy uspořádání. Svazy, úplné svazy a jejich homomorfismy.2. Svazy jako algebry. Příklady svazů. Brouwerovy svazy.3. Modulární svazy. Kritéria modularity.4. Distributivní svazy. Kritéria distributivity.([1]; Kapitola 1, [2]; Kapitola 2)5. Booleovy algebry, seznam identit. Nekonečně distributivní Booleovy svazy a jejich reprezentace.6. Booleova algebra booleovych funkcí. Disjunktivní a konjunktivní normální formy.7. Ideály a filtry ve svazech a Booleových algebrách.8. Homomorfismy a kongruence ve svazech a Booleových algebrách. ([1]; Kapitola 2, [2]; Kapitola 5)9. Universální algebry, podalgebry, generátory.10. Homomorfismy, automorfismy, kongruence a jejich struktury. ([1]; Kapitola 6)11. Uspořádané grupy, věta o reprezentaci.12. l-grupy, lineární grupy.([2]; Kapitola 13)

Literatura

Birkhoff G. Lattice theory. New York, Publ. AMS, 1967. Cohn P.M. Universal Algebra. Harper&Row Publ., New York, 1965.

Požadavky

a) Vykonání 1 písemky postihující polovinou náplň předmětu. Podmínkou úspěšnosti u písemky je získat nadpoloviční počet bodů z celkového počtu 50 bodů, t.j. alespoň 26 bodů.b) Vykonání písemné zkoušky, kde je nutně prokázat znalosti látky z přednášky a schopnosti řešit s porozuměním příklady. Maximální počet bodů je 50.c) Závěrečná známka je dána počtem bodů:- 3 pří 55 - 69 bodů,- 2 pří 70 - 85 bodů,- 1 pří 86 - 100 bodů.

Garant

doc. RNDr. Juraj Kostra, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Juraj Kostra, CSc.doc. RNDr. Juraj Kostra, CSc.