Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky 2 (KMD / 2IMA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 2IMA2 - Didaktika matematiky 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:- Seznámení s RVP a ŠVP. Učební plány.- Matematická organizace empirického materiálu: pozorování, pokus, srovnávání, indukce.- Matematická organizace empirického materiálu: analogie, zobecnění a abstrakce.- Logická organizace matematické látky: pojem, definice, třídění, matematické věty.- Důkazy matematických vět. Aplikace teorie.- Moderní didaktické pomůcky ve výuce matematiky (kalkulátory, výukový software, interaktivní tabule).Cvičení:Základní didaktické problémy a řešení úloh v oblasti:- Planimetrie na ZŠ.- Stereometrie na ZŠ.Procvičování: pozorování, pokus, srovnání, indukce, zobecňování a abstrakce. Induktivní metody v učebnicích ZŠ.Třídění pojmů. Definice. Matematické věty a důkazy. Deduktivní metody v učebnicích ZŠ.

Získané způsobilosti

Student:- je schopen popsat RVP, ŠVP. Připravit učební plán.- je schopen aplikovat induktivní a deduktivní metody ve výuce matematiky;- umí třídit pojmy, formulovat definice, matematické věty, matematické teorie;- je schopen analyzovat užití induktivních a deduktivních metod v učebnicích matematiky na ZŠ;- je seznámen se základy finanční matematiky v rozsahu učiva na ZŠ;- orientuje se v didaktických zásadách a organizaci vyučování;- je seznámen s moderními metodami ve výuce matematiky a s metodami problémového vyučování;- je schopen provést logickou a didaktickou analýzu učiva;- dokáže popsat základní didaktické problémy na ZŠ při řešení úloh v oblasti témat: planimetrie, stereometrie.- rozvíjí kompetenci oborově-předmětovou;- rozvíjí kompetence didaktické;- rozvíjí kompetence sociálně-komunikativní;- rozvíjí kompetence obecně-pedagogické;- rozvíjí kompetence manažerské a legislativní.

Literatura

Květoň, P. Cvičení z didaktiky matematiky. Skripta PdF OU, 2006. ISBN 80-7042-171-1.Hejný, M., Kuřina, F. Dítě, škola a matematika. Portál Praha, 2001. ISBN 80-7178-581-4.Hejný, M., Novotná, J., Stehlíková, N. Dvacet pět kapitol z didaktiky matematiky. UK Praha, 2004. ISBN 80-7290-189-3.Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky I. Skripta PF Ostrava, 1990. Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky II. Skrpita PF Ostrava, 1986. Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky III. Skripta PF Ostrava, 1990. Petty, G. Moderní vyučování . praha, 1996. Fuchs, E. a kol. Postavení matematiky ve školním vzdělávacím programu Základní vzdělávání. Praha, Prometheus, 2006. Hejný, M. Vyučování matematice orientované na budování schémat: Aritmetika 1. stupně. Praha: UK Praha, 2014. Metodický časopis matematika-fyzika-informatika. Platné učebnice matematiky pro 6.-9. r. ZŠ. Hejný, M., Krpec, R. Alternativní koncepce výuky aritmetiky na 1. st. ZŠ. Ostravská univerzita, 2013.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, vypracování všech zadaných úkolů. Předpokládají se znalosti podmiňujícího předmětu. Hodnocení:51 - 100 bodů splnil0 - 50 bodů nesplnil

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.RNDr. Radek Krpec, Ph.D.