Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a techniky pedagogického výzkumu (KMD / 2MTPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 2MTPD - Metody a techniky pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to pedagogický výzkum. Fáze vědeckého výzkumu v pedagogice.2. Metody výzkumu. Rozhovor, pozorování, dotazník, testy, práce s dokumenty (rozbor dokumentů).3. Výzkum ex-post-facto a experimenty.4. Základy statistiky.5. Měření v pedagogickém výzkumu.6. Základní charakteristiky souboru (polohy, variability, šikmosti a špičatosti). Výpočty charakteristik a interpretace výsledků.7. Hypotézy v pedagogickém výzkumu. Statistické testy významnosti.8. Studentův t-test, párový t-test, F-test.9. Chí-kvadrát test nezávislosti. Chí-kvadrát test dobré shody.10. Analýza rozptylu.11. Regresní a korelační analýza.

Získané způsobilosti

Student - umí navrhnout a rozpracovat jednotlivé etapy pedagogického výzkumu;- je schopen provést rozhovor, pozorování, připravit dotazník nebo test;- zná pojmy a metody statistiky, umí rozlišovat mezi statistickým, základním a výběrovým souborem;- umí připravit soubor dat k dalšímu statistickému zpracování, tj. umí třídit, srovnávat, separovat, transformovat data, atd.;- je schopen určovat základní charakteristiky statistických souborů;- je schopen provádět vícerozměrné analýzy jako jednoduchá lineární regrese, jednoduchá lineární korelace;- je připraven formulovat hypotézy (stat. hypotézy), umí formulovat nulovou a alternativní hypotézy;- zná základní postupy a pravidla při testování statistických hypotéz;- získává kompetence základních zpracování statistických dat;- využívá základů statistiky ve výzkumu;- umí správně interpretovat výsledky získané provedeným výzkumem.

Literatura

PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8.CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.PRŮCHA, J., MAREŠ, J., WALTEROVÁ, E. Pedagogický slovník. Praha : Portál, 2009. ISBN 80-7178-029-4.HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2006. GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: PAIDO, 2010. ISBN 978-80-7315-185-0.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, vypracování všech zadaných úkolů. Závěrečný test (50% úspěšnost).

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.