Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie grafů (KMD / 33GRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 33GRA - Teorie grafů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpokládaný semestrální plán:1. ZÁKLADNÍ POJMY;Definice grafů, typy grafů, metrické vlastnosti.2. ZÁKLADNÍ POJMY;Porovnávání grafů, homomorfismy.3. ZÁKLADNÍ POJMY;Reprezentace grafů.4. SPECIELNÍ TYPY GRAFŮ A PODGRAFŮ; sled, tah cesta, souvislost grafů. Komponenta a faktor graf. 5. SPECIELNÍ TYPY GRAFŮ A PODGRAFŮ; Pravidelné grafy a kružnice. Strom a kostra grafu.6. SPECIELNÍ TYPY GRAFŮ A PODGRAFŮ; Minimální a maximální kostra grafu. Mosty a artikulace.7. PROHLEDÁVÁNÍ GRAFŮ; Značkovací algoritmy, backtracking.8. PROHLEDÁVÁNÍ GRAFŮ; Algoritmy pro určování vzdáleností v grafu.9. NĚKTERÉ ÚLOHY V TEORII GRAFŮ; Eulerovské grafy.10. NĚKTERÉ ÚLOHY V TEORII GRAFŮ; Úloha čínského pošťáka. Motivační příklady pro další oblasti řešené grafovými algoritmy.11. ALGEBRAICKÉ SOUVISLOSTI; Grafové operace. Algebraické struktury související s grafy.12. ALGEBRAICKÉ SOUVISLOSTI; Algebraické struktury související s grafy.13. Předtermín, konzultace, opravný termín pro průběžný test.

Literatura

Jiří Močkoř. Úvod do diskrétní matematiky. Ostravská univerzita, 1992. Sedláček, J. Úvod do teorie grafů. Academia Praha, 1977. Demel, J. Grafy a jejich aplikace. SNTL Praha, 1988. J.Gross, J.Yellen. Graph Theory and its Applications. CRC Press, Londo, New York, 1998. Demel, J. Grafy. SNTL Praha, 1988. Nešetřil, J. Teorie grafů. SNTL Praha, 1979.

Požadavky

Forma: Písemná zkouškaZkouška se skládá ze dvou písemných testů. Termín prvního testu je stanoven na druhou polovinu semestru, upřesněn je v průběhu semestru nejpozději dva týdny předem. V případě, že student první test nevykoná v průběhu semestru, musí jej absolvovat nejpozději v den zkoušky před druhým písemným testem. Druhý test se koná již ve vypsaných zkouškových termínech. Oba testy je možno 1x opravit.Bodové hodnocení: 1.test 40 bodů2. test 60 bodů Celkové hodnocení: 55 - 69b. dobře70 - 85b. velmi dobře86 - 100b. výborně

Garant

doc. RNDr. Juraj Kostra, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Juraj Kostra, CSc.doc. RNDr. Juraj Kostra, CSc.