Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická geometrie 1 (KMD / 3AGE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3AGE1 - Analytická geometrie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata:- Základy z teorie vektorových prostorů.- Repér roviny E2, kanonický repér, lineární závislost vektorů a baze, souřadnicová soustava daná repérem, ortonormální a ortogonální baze. Analogie v E3 a E4.- Popis a zkoumání útvarů v E2 a E3 analyticky.- Geometrie čtyřdimenzního prostoru jako prostředí vhodné k abstrakci, popis těles v E4 pomocí zobecňování útvarů a těles (nadkrychle, simplex, opěrná nadrovina), popis přímky, roviny a nadroviny repérem a rovnicí, rovnoběžnost a kolmost v E4 analyticky.- Analytická geometrie kuželoseček v E2, základní prvky a vlastnosti kružnice, elipsy, hyperboly, paraboly, obecná a středová rovnice kuželoseček.- Vzájemná poloha přímky a kuželosečky.

Získané způsobilosti

Student- zná základy lineární akgebry a vektorových prostorů,- umí analyticky popsat rovinu E2, útvary v E2 a zkoumat jejich vlastnosti,- umí analogicky pracovat s prostorem E3 a E4,- umí analyticky popsat kuželosešky v E2,- umí určit vzájemnou polohu přímky a kuželosečky popsané analyticky.

Literatura

Burian, K. Cvičení z geometrie. Skriptum PF Ostrava, 1987. Milan Sekanina et al. Geometrie I. SPN, Praha, 1986. Burian, K. Kapitoly z geometrie I. OU Ostrava, 1996. ISBN 80-7042-732-9.Stehlíková, N., Hejný, M., Jirotková, D. Úvod do analytické geometrie. Pedf UK Praha, 2006.

Požadavky

Vypracování požadovaných úkolů. Úspěšné zvládnutí zápočtového testu:51 - 100 bodů splnil0 - 50 bodů nesplnil

Garant

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.