Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická analýza 1 (KMD / 3ANA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3ANA1 - Matematická analýza 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Funkce - základní pojmy a vlastnosti.2. Základní elementární funkce, elementární funkce, parametrické systémy funkcí.3. Limita funkce, vlastnosti limity, spojitost.4. Derivace funkce, vlastnosti, diferenciál.5. Derivace vyšších řádů, derivace funkce dané implicitně a parametricky.6. Omezené množiny, supremum a infimum. Základní věty diferenciálního počtu.7. Užití derivací, l` Hospitalova věta.8. Taylorova a Maclaurinova věta.9. Lokální a absolutní extrémy funkcí..10. Průběh funkce.11. Průběh funkce.12. Závěr a shrnutí učiva.

Získané způsobilosti

Student:- dokáže analyzovat funkční vztahy z různých hledisek;- osvojí si základní metody určování vlastností funkcí a tyto metody podstatněji rozvíjí;- upevní si znalosti o základních funkcích, se kterými se setkal na střední škole, a tyto podstatně rozšiřuje, dozvídá se o jejich dalších vlastnostech, a svůj přehled doplňuje o zcela nové funkce;- rozvine schopnosti abstraktního myšlení ve smyslu práce s nekonečně malými a nekonečně velkými čísly;- získá nové schopnosti, jak aproximovat široké spektrum funkcí pomocí funkcí polynomických;- dokáže řešit praktické úlohy o maximalizaci a minimalizaci.

Literatura

Brožková, A. Cvičení z matematické analýzy 1. díl. Skripta PdF OU Ostrava, 1995. ISBN 80-7042-083-9.Jarník, V. Diferenciální počet I. Academia Praha, 1976. Bartsch, H. J. Matematické vzorce. Praha, 1983. Hrubý, D., Kubát, J. Matematika pro gymnázia - diferenciální a integrální počet. Prometheus Praha, 1997. ISBN 80-7196-063-2.Dlouhý, Z. a kol. Úvod do matematické analýzy. SPN Praha, 1965.

Požadavky

Zkouška bude mít písemnou a ústní část, každá max. 50 bodů. Student musí prokázat znalost učiva z okruhů probraných na přednáškách a ve cvičeních.Podmínky vykonání zkoušky a udělení kreditů:1. Aktivní účast na cvičeních a vypracování seminárních prací podle pokynů vyučujícího. 2. Dosažení alespoň 50 bodů ze zkouškové písemné práce.3. Dosažení alespoň 50 bodů z ústní zkoušky.Výsledné hodnocení:0 -50 bodů dobře51 - 70 bodů dobře71 - 90 bodů velmi dobře91 - 100 bodů výborněÚstní a písemnou zkoušku je nutno konat v jednom termínu. Při neúspěšném složení zkoušky se opakuje jen ta část ve které student neuspěl.

Garant

doc. RNDr. Milan Votava, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Votava, CSc.RNDr. Radek Krpec, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.