Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie 1 (KMD / 3ETR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3ETR1 - Geometrie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vektorové prostory, podprostory, báze a dimenze, soustava souřadnic.2. Vektorové prostory se skalárním násobením, vektorový a smíšený součin.3. Afinní prostory, afinní soustava souřadnic.4. Afinní přímka, dělící poměr.5. Afinní rovina, parametrické a obecná rovnice přímky.6. Svazek přímek, vzájemná poloha lineárních útvarů v rovině.7. Afinní prostor, parametrické a obecné rovnice přímky, parametrické a obecná rovnice roviny.8. Svazek rovin a trs rovin, vzájemná poloha lineárních útvarů v prostoru.9. Eukleidovská přímka, rovina a eukleidovský prostor, kartézské soustavy souřadnic.10. Eukleidovská rovina, vzdálenosti, odchylky.11. Eukleidovský prostor, vzdálenosti, odchylky.12. Řešení vybraných úloh užitím programů počítačové algebry.

Získané způsobilosti

Student aplikuje lineární algebru na problémy geometrie. Řeší úlohy vzájemné polohy lineární útvarů v afinním a euklidovském prostoru, řeší metrické úlohy v euklidovském prostoru. Řeší vybrané úlohy pomocí systémů počítačové algebry.

Literatura

Burda, P., Havelek, R. ,Hradecká, R. Algebra a analytická geometrie, Matematika I. Skripta VŠB-TU Ostrava, 1997. ISBN 80-7078-479-2.Burian, K. Cvičení z geometrie. Skriptum PF Ostrava, 1987. Sekanina, M. a kol. Geometrie I. Praha - SPN, 1988. Holme, A. Geometry: Our Cultural Heritage. Springer-Verlag Berlin, 1995. ISBN 3-540-41949-7.Burian, K. Kapitoly z geometrie I. OU Ostrava, 1996. ISBN 80-7042-732-9.Bican, L. Lineární algebra a geometrie. Praha - Academia, 2000.

Požadavky

K udělení zápočtu je třeba odevzdat zadané programy a úspěšně absolvovat zápočtovou písemnou práci (alespoň 51 bodů ze 100).

Garant

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.