Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstruktivní geometrie (KMD / 3ETRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3ETRO - Konstruktivní geometrie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:1) Úvod do konstruktivní geometrie.2) Eukleidovský prostor a jeho projektivní rozšíření.3) Základní principy kótovaného a Mongeova promítání.4) Zobrazení bodů, přímek a rovin v Mongeově promítání.5) Zobrazení rovinných útvarů.6) Zobrazení těles v základní poloze.7) Zobrazení těles v obecné poloze.8) Rovinné řezy na tělesech.9) Základní principy kolmé axonometrie.10) Zobrazení bodů, přímek a rovin v kolmé axonometrii.11) Zobrazení rovinných útvarů v základní poloze.12) Zobrazení těles v základní poloze.13) Eckhartova a Skuherského metoda.14) Kuželosečky, jejich ohniskové vlastnosti, afinita kružnice a elipsy,15) Zobrazení válce, kužele a koule v jednotlivých zobrazovacích metodách16) Řezy, Queteletova-Dandelinova věta.

Získané způsobilosti

Student rozumí vztahům mezi základními objekty stereometrie, tj. bodypřímkami a rovinami. Je schopnáý tyto zobrazit v různýchzobrazovacích metodách. Dokáže pracovat s elementárními tělesy ahledat jejich průniky. Zobrazenou situaci dokáže správněinterpretovat.

Literatura

Urban, A. Deskriptivní geometrie I. SNTL Praha, 1982. Urban, A. Deskriptivní geometrie II. SNTL Praha, 1984. Drs, L. Deskriptivní geometrie pro SŠ I. Prometheus Praha, 1994. ISBN 80-85849-66-6.Drs, L. Deskriptivní geometrie pro SŠ II. Prometheus Praha, 1994. ISBN 80-85849-66-6.Kraemer, E. a kol. Deskriptivní geometrie (pokusná učebnice). SPN Praha, 1961. Harant, M. a kol. Deskriptivní geometrie pro SVPŠ. SPN Praha, 1965.

Požadavky

U zkoušky se prověřuje zvládnutí teorie v rozsahu přednášky (viz anotace)a také znalost řešení praktických úloh v rozsahu cvičení k této přednášce. Zkoušku je možno absolvovat pouze po splnění podmínek stanovených vyučujícím (docházka do cvičení, výsledky průběžných testů, vypracování a odevzdání seminárních prací, apod.). Výsledné hodnocení:0 -50 bodů dobře51 - 70 bodů dobře71 - 90 bodů velmi dobře91 - 100 bodů výborně

Garant

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.