Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výrok. logiky a teorie množin (KMD / 3MNZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3MNZI - Základy výrok. logiky a teorie množin, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Výroky, logické spojky, výrokové formule, typy výrokových formulí.2. Intuitivní teorie množin, pojem množiny, vztahy mezi množinami.3. Kvantifikované výroky, výrokové formy, negování výrokových forem.4. Základní důkazové metody.5. Množinové operace, Vennovy diagramy.6. Kartézský součin, binární relace, základní typy binárních relací.7. Operace s binárními relacemi, speciální relace (ekvivalence, uspořádání).8. Uspořádané množiny, největší a nejmenší prvek.9. Relace zobrazení, typy a operace se zobrazeními.10. Konečné a nekonečné množiny.11. Rezerva.12. Rezerva.13. Zápočtový týden.

Získané způsobilosti

Student:- dokáže prakticky aplikovat základní množinové operace;- osvojí si základní důkazové metody v matematice;- rozvine schopnosti abstraktního myšlení pomocí formalizace běžného jazyka do jazyka výrokové a predikátové logiky;- získá nové schopnosti, pomocí nichž je schopen na základě relace ekvivalence resp. relace uspořádání kategorizovat, třídit a porovnávat objekty v širším slova smyslu;- umí porovnávat množiny na základě mohutnosti a osvojí si tak pojmy konečné a nekonečné množiny;- dokáže používat nabyté pojmy v ostatních disciplínách.

Literatura

Novotná, V., Pisklák, B. Matematika ve studiu učitelství 1. stupně ZŠ. Skripta PdF OU Ostrava, 2002. ISBN 80-7042-217-3.Šalát, T., Smítal, J. Teória množín. ALFA/SNTL Praha, 1986. Burian, K. Kapitoly z teorie množin. Skripta PF Ostrava, 1985.

Požadavky

Během semestru se konají dva průběžné testy (2 x 20 bodů), u nichž se prověřuje schopnost řešit praktické úlohy v rozsahu cvičení. Zkouška je ústní (max. 60 bodů). U zkoušky se ověřuje porozumění teorie v rozsahu přednášek. Student může získat max. 100 bodů.Hodnocení:91 - 100 bodů výborně71 - 90 bodů velmi dobře51 - 70 bodů dobře0 - 50 bodů nevyhověl

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.PhDr. Bohuslav Pisklák, CSc.RNDr. Radek Krpec, Ph.D.PhDr. Bohuslav Pisklák, CSc.