Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická statistika (KMD / 3STAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3STAT - Matematická statistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:1) Základní pojmy a metody statistiky. Empirické charakteristiky a jejich rozdělení.2) Momentové a kvantilové charakteristiky. Charakteristiky polohy, variability.3) Odhady, druhy odhadů. Bodové odhady a jejich vlastnosti.4) Intervalové odhady, interval spolehlivosti, koeficient spolehlivosti.5) Regresní analýza, metoda nejmenších čtverců, lineární regrese.6) Korelace, korelační závislost, korelační analýza, lineární korelace. Ověřování statistických hypotéz, statistické rozhodování, klasifikace stat. hypotéz.7) Parametrické a neparametrické hypotézy, nulová a alternativní hypotézy, chyby při ověřování hypotéz. Parametrické testy. Neparametrické testy.

Získané způsobilosti

Student:- zná pojmy a metody statistiky, umí rozlišovat mezi statistickým, základním a výběrovým souborem;- umí připravit soubor dat k dalšímu statistickému zpracování, tj. umí třídit, srovnávat, separovat, transformovat data, atd.;- je schopen určovat základní charakteristiky statistických souborů a jejich odhady;- je schopen provádět vícerozměrné analýzy jako regrese, korelace, apod.;- je připraven formulovat hypotézy (stat. hypotézy), umí formulovat nulovou a alternativní hypotézy;- zná základní postupy a pravidla při testování statistických hypotéz;- získává kompetence základních zpracování statistických dat;- zná matematické základy všech používaných metod statistických zpracování;- rozvíjí oborově-vědní kompetenci.

Literatura

Křivý, I. Základy matematické statistiky. Skriptum PdF Ostrava, 1985. Potocký, R. a kol. Zbierka úloh z pravdepodobnosti a matematickej štatistiky. Alfa Bratislava, 1991. ISBN 80-05-00524-5.Meloun, M., Militký, J. Kompendium statistického zpracování dat. Academia Praha, 2002. ISBN 80-200-1008-4.

Požadavky

Základní poznatky z matematické statistiky v rozsahu přednášky a cvičení. Praktické využití metod matematické statistiky. Výsledné hodnocení:0 -50 bodů dobře51 - 70 bodů dobře71 - 90 bodů velmi dobře91 - 100 bodů výborně

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.Mgr. Petr OtipkaRNDr. Radek Krpec, Ph.D.Mgr. Petr Otipka