Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie pravděpodobnosti (KMD / 3UTPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 3UTPR - Úvod do teorie pravděpodobnosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled látky:1. Základy kombinatoriky, faktoriál, permutace, variace, kombinace.2. Prostor elementárních jevů, náhodné pokusy, náhodné jevy.3. Úloha teorie pravděpodobnosti, klasická definice pravděpodobnosti, pravděpodobnost a četnost, statistická definice pravděpodobnosti, Kolmogorovova axiomatická soustava, pravděpodobnostní prostor, geometrická pravd.4. Podmíněná pravděpodobnost, nezávislost jevů. Vzorec pro úplnou pravděpodobnost, Bayesův vzorec.5. Náhodné veličiny - základní pojmy, distribuční funkce. Rozdělení diskrétní a absolutně spojité náhodné veličiny, nezávislost náh. veličin.6. Číselné charakteristiky, střední hodnota, rozptyl a směrodatná odchylka. Momentové charakteristiky. Kvantilové a jiné charakteristiky.7. Rozdělení diskrétního typu - Bernoulliovy pokusy, binomické, Poissonovo a jiná rozdělení.8. Rozdělení absolutně spojitého typu - normální, exponenciální, rovnoměrné spojité a jiná rozdělení.

Získané způsobilosti

Student:- umí pracovat s náhodnými jevy;- zná základní definice pravděpodobností a pravděpodobnostního prostoru;- umí popsat vlastnosti pravděpodobností;- umí pracovat s pravděpodobnostmi závislých a nezávislých jevů;- je schopen pracovat s rozděleními pravděpodobností diskrétních a spojitých náhodných veličin, umí je popsat charakteristickými funkcemi a dovede určit charakteristiky těchto rozdělení;- orientuje se v základních typech rozdělení pravděpodobností a umí řešit problémy z této oblasti;- je schopen řešit jednodušší problémy z oblasti pravděpodobnosti;- je schopen využít získané kompetence při studiu matematické statistiky;- rozvíjí kompetenci oborově-předmětovou.

Literatura

Grimmett, G., Stirzaker, D. Probability and Random Processes. Oxford University Press New York, 2001. ISBN 0-19-857222-0.https://stag1.osu.cz/wps/PA_1_OAVNV9H418LKD0I439S47J2CD2/GetDMSFile?id=A1001001A08I18B21933D38612&tmp=dtp435093368023525953.tmp3424Potocký, R. a kol. Zbierka úloh z pravdepodobnosti a matematickej štatistiky. Alfa Bratislava, 1991. ISBN 80-05-00524-5.Rublík, F. Základy pravdepodobnosti a štatistiky. ALFA Bratislava, 1983.

Požadavky

U zápočtového testu budou prověřovány základní poznatky z teorie pravděpodobnosti v rozsahu cvičení a dále praktické schopnosti řešit základní typy úloh z oblasti teorie pravděpodobnosti. Max 100 bodů.51 - 100 bodů splnil0 - 50 bodů nesplnil

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.