Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 6 - geometrie s did. (KMD / 55OM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 55OM2 - Matematika 6 - geometrie s did., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geometrická zobrazení: shodná geometrická zobrazení v rovině, shodná geometrická zobrazení v prostoru, podobná geometrická zobrazení, skládání geometrických zobrazení.Míra geometrických útvarů: délka úsečky, obsah obrazce, objem tělesa, velikost úhlu.Geometrická prostředí v matematice 1. st. ZŠ, jejich význam a využití ve vazbě na konkrétní geometrická témata, práce s učebnicovou řadou M. Hejný a kol. Matematika pro 1. - 5. ročník ZŠ: origami, dřívka, parkety, geoboard, čtvercová mříž, krychlové stavby.

Získané způsobilosti

Student:- chápe geometrické zobrazení jako zobrazení z množiny bodů do množiny bodů, shodné geometrické zobrazení v rovině a prostoru a jejich vlastnosti, podobné geometrické zobrazení a jeho vlastnosti,- u jednotlivých shodných zobrazení v rovině popíše jejich jednoznačné určení, zápis, samodružné body a útvary a jejich konstrukci; konstruuje obrazy geometrických útvarů v jednotlivých zobrazeních; aplikuje do učiva matematiky 1. st. ZŠ,- vysvětlí skládání zobrazení, umí složit všechna shodná zobrazení v rovině užitím osových souměrností, popíše rozdíl mezi přímými a nepřímými shodnostmi a aplikuje do učiva matematiky 1. st. ZŠ (určování shodných geometrických útvarů),- popíše rovinovou souměrnost v prostoru a chápe její význam pro konstrukci dalších shodných zobrazení v prostoru, aplikuje do učiva matematiky 1. st. ZŠ,- chápe základní principy podobného geometrického zobrazení v rovině a prostoru, aplikuje do učiva matematiky 1. st. ZŠ,- orientuje se v geometrických prostředích 1. st. ZŠ v koncepci prof. M. Hejného: origami, dřívka, parkety, geoboard, čtvercová mříž, krychlové stavby, chápe význam jednotlivých prostředí ve vazbě na konkrétní geometrická témata a jejich vývoj od 1. do 5. třídy ZŠ.

Literatura

Zehnalová, J. Cvičení z elementární aritmetiky a geometrie - 2. část. PdF OU, 1997. Pomykalová, E. Matematika pro gymnázia - Planimetrie. Prometheus Praha, 1994. ISBN 80-85849-07-0.Pomykalová, E. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. Prometheus Praha, 1995. ISBN 80-7196-004-7.Kouřim, J., a kol. Základy elementární geometrie. SPN Praha, 1985.

Požadavky

Zkoušku mohou konat všichni studenti, kteří budou mít:Zkoušky se mohou účastnit všichni stduenti, kteří:1) získali zápočet za 55OM1 (podmiňující předmět) 2) správně vyřešili všechny seminární práce (podle zadání).Předmět je hodnocen podle hodnocení zkoušky takto: 0 - 50 bodů F51 - 60 bodů E61 - 70 bodů D71 - 80 bodů C81 - 90 bodů B91 - 100 bodů A

Garant

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.