Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky s praxí 1 (KMD / 5DMX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 5DMX1 - Didaktika matematiky s praxí 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geometrická struktura: geometrická osobnost, modely geometrických osobností, jevy průvodní geometrických osobností, vztahy mezi jevy průvodními, společenství a partnerství geometrických osobností, geometrické osobnosti v učivu 1. stupněTeorie generického modelu: koncept, proces, amalgám; etapizace poznávacího procesu - motivace, izolované modely, generický model (konceptuální, procesuální), abstraktní poznatek; formální poznatek, edukační styly v matematiceAritmetika versus geometrie: porovnání struktury, nástrojů, jazyků, edukačních strategií

Získané způsobilosti

Student:- chápe strukturu geometrie v položkách geometrická osobnost, modely, jevy průvodní a jejich vlastnosti, společenství a partnerství,- dokáže identifikovat i sám navrhovat vhodné úlohy pro posílení amalgámového transferu (proces - koncept - amalgám), a to v optimálních gradovaných kaskádách (včetně úloh pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami),- chápe jednotlivé etapy poznávacího procesu od motivace, přes etapu izolovaných modelů, generických modelů až po formulaci abstraktních poznatků, používá vhodné nástroje pro posílení přechodu na vyšší hladinu poznání (abstrakční zdvih, zobecnění), dokáže proces identifikovat a sám zadávat vhodné úlohy,- chápe formální poznatek jako nežádoucí jev a umí popsat důsledky, zná příčiny jeho vzniku a navrhuje vhodné strategie jeho nápravy,- popíše základní edukační strategie (transmisívní, direktivní, konstruktivní) s aspektem na matematiku, chápe transmisívní a direktivní strategie jako nežádoucí jevy a umí popsat důsledky, navrhuje konkrétní části vedení hodiny matematiky konstruktivistickou strategií,- zná základní principy metody výuky v koncepci prof. Hejného, práce v jednotlivých matematických prostředích,- analyzuje matematický obsah učiva 1. - 5. ročníku ZŠ s ohledem jak na vývoj jednotlivých témat ve vazbě na konkrétní matematické prostředí, tak na hlavní tahy jednotlivých ročníků 1. st. ZŠ.

Literatura

Jirotková, D., Zemanová, R. Alternativní koncepce výuky geometrie v primárním vzdělávání. Hejný, M. a kol. učebnice, pracovní sešity a příručky učitele Matematika 1. - 5. ročník ZŠ. Jirotková, D. Cesty ke zkvalitňování výuky geometrie. Praha, 2010. ISBN 978-80-7290-552-2.Hejný, M., Kuřina, F. Dítě, škola a matematika. Portál Praha, 2001. ISBN 80-7178-581-4.Hejný, M., Novotná, J., Stehlíková, N. Dvacet pět kapitol z didaktiky matematiky. UK Praha, 2004. ISBN 80-7290-189-3.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování průběžných seminárních úkolů, min. 75% docházka do cvičení, 100% účast na průběžné praxi, zpracování písemné reflexe této praxe. Kdo splní, píše na konci semestru zápočtový test (0 - 100 bodů). Zápočet je následně hodnocen takto:0 - 50 bodů nesplnil51 - 100 bodů splnil

Garant

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.