Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 5 - geometrie (KMD / 5EOM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 5EOM1 - Matematika 5 - geometrie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Planimetrie: přímka a její části (úsečka, polopřímka); polorovina, konvexní množina bodů, úhel; trojúhelník, lomená čára, mnohoúhelník; grafické porovnávání, sčítání, odčítání a násobení úseček a úhlů; osa úhlu, pravý úhel, střed úsečky, osa úsečky; kružnice, kruh.Stereometrie: volné rovnoběžné promítání; krychle, krychlové stavby a způsoby jejich záznamu (fyzický model, slovní popis, portrét, portrétová animace, tři kolmé průměty, plán, animace plánu, popis konstrukce), krychlová tělesa; tělesa hranolového typu; tělesa jehlanového typu, mnohostěny, rotační tělesa, sítě těles.Vzájemná poloha bodů, přímek a rovin v prostoru (relace incidence, rovnoběžnosti, různoběžnosti, kolmosti, mimoběžnosti).Geometrická prostředí v matematice 1. st. ZŠ, jejich význam a využití ve vazbě na konkrétní geometrická témata, práce s učebnicovou řadou M. Hejný a kol. Matematika pro 1. - 5. ročník ZŠ: origami, dřívka, parkety, geoboard, čtvercová mříž, krychlové stavby.

Získané způsobilosti

Student:- zná základní geometrické útvary v rovině a prostoru (geometrické osobnosti), jejich jevy průvodní (viditelné a skryté), jejich partnery a společenství,- používá vhodné modely geometrických útvarů v rovině a prostoru, pracuje s modely překvapivými, zdánlivými a ne-modely,- zaznamenává rovinné a prostorové útvary různými jazyky, přechází z jednoho jazyka do jiného a zpět (fyzický model, slovní popis, portét - v 3D ve volném rovnoběžném promítání, popis konstrukce, u krychlových staveb dále portrétová animace, tři kolmé průměty, plán, animace plánu),- chápe prostorové vztahy bodů, přímek a rovin jako binární relace, umí je využívat pro řešení jednoduchých úloh,- dokáže graficky porovnávat úsečky a úhly, grafické porovnávání úseček aplikuje užitím proužku papíru,- chápe grafické sčítání, odčítání a násobení úseček a úhlů, umí je využívat pro řešení jednoduchých úloh,- orientuje se v geometrických prostředích 1. st. ZŠ v koncepci prof. M. Hejného: origami, dřívka, parkety, geoboard, čtvercová mříž, krychlové stavby, chápe význam jednotlivých prostředí ve vazbě na konkrétní geometrická témata a jejich vývoj od 1. do 5. třídy ZŠ.

Literatura

Zehnalová, J. Cvičení z elementární aritmetiky a geometrie - 2. část. PdF OU, 1997. https://portal.osu.czhttps://portal.osu.czPomykalová, E. Matematika pro gymnázia - Planimetrie. Prometheus Praha, 1994. ISBN 80-85849-07-0.Pomykalová, E. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. Prometheus Praha, 1995. ISBN 80-7196-004-7.Kouřim, J., a kol. Základy elementární geometrie. SPN Praha, 1985.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování průběžných seminárních úkolů a min. 75% docházka do cvičení. Kdo splní, píše na konci semestru zápočtový test (0 - 100 bodů). Zápočet je následně hodnocen takto:0 - 50 bodů nesplnil51 - 100 bodů splnil

Garant

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.