Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 8 - didaktika aritmetiky (KMD / 5IDM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / 5IDM2 - Matematika 8 - didaktika aritmetiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy:1. Představa přirozeného čísla (stav, mnohost, veličina, adresa, operátor). Různé sémantické typy sčítání/odčítání.2. Konceptualizace procesu, procept.3. Mentální charakteristika nácviků. Automatizace. Paměťové počítání, písemné algoritmy, sémantické modely.4. Řešení a tvorba slovních úloh. Antisignál. Práce s chybou v žákově řešení. Slovní úloha jako diagnostický nástroj.5. Celek a část; kmenový zlomek, zlomek, desetinné číslo, procento.6. Záporné číslo. V obou oblastech izolované a generické modely, sémantické i strukturální.7. Metoda VOBS a konstruktivisticky pojatá výuka.

Získané způsobilosti

Student:- má souhrnnou znalost teoretické a didaktické aplikace;- zná teoretické poznatky týkající se konceptu, procesu a proceptu;- zná představy přirozeného čísla v různých slovních úlohách v mysli dítěte;- umí tvořit slovní úlohy (úlohy na antisignál, gradované slovní úlohy);- umí využívat metodu VOBS v konstruktivisticky pojaté výuce matematiky na 1. st. ZŠ;- umí pracovat s chybou žáka jako diagnostickým nástrojem;

Literatura

Divíšek, J., a kol. Didaktika matematiky. SPN Praha, 1989. Pisklák, B. Matematika pro učitele primárního vzdělávání - Binární relace a zobrazení. PdF OU Ostrava, 2004. ISBN 80-7368-013-0.Novotná, V. Matematika pro učitele primárního vzdělávání - Množiny a výroky. PdF OU Ostrava, 2004. ISBN 80-7386-012-2.Bukovský, L. Množiny a všelico okolo nich. ALFA Bratislava, 1985. Bečvář, J., a kol. Seznamujeme se z množinami. SNTL Praha, 1982. Blažková, R., a kol. Texty k didaktice matematiky. MU Brno, 1996. ISBN 80-210-1468-1.

Požadavky

Zpracování zadaných seminárních prací.

Garant

PhDr. Bohuslav Pisklák, CSc.

Vyučující

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.RNDr. Vilma NovotnáPhDr. Bohuslav Pisklák, CSc.