Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkum v sociálních vědách (KMD / MVYSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / MVYSO - Výzkum v sociálních vědách, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka bude probíhat pro studenty sociální pedagogiky v rámci jejich rozvrhu a to především na počítačové učebně. Pro ostatní studenty, kteří si tento předmět zapíší jako výběrový bude výuka probíhat blokově v pátky odpoledne taktéž na počítačové učebně.1. Statistika. Statistické šetření. Statistická jednotka, soubor, rozsah souboru. Statistický znak.2. Statistické metody. Metody výběru. Škálování a měření. Typy škál.3. Elementární zpracování dat. Uspořádání dat a sestavování tabulek četností. Grafické znázornění naměřených dat.4. Zpracování statistických dat. Charakteristiky polohy. Charakteristiky variability. Šikmost a špičatost.5. Metody průzkumové analýzy dat.6. Hypotézy. Statistické tesy významnosti. Druhy statistických testů.7. Parametrické testy. Studentův t-test. Fischerův-Snedecorův F-test. Párový t-test.8. Neparametrické testy. Test dobré shody chí-kvadrát. Test nezávislosti chí-kvadrát pro kontingenční tabulku. Fischerův test.9. Funkční a statistická závislost mezi jevy. Regresní a korelační analýza. Pearsonův korelační koeficient. Spearmanův koeficient pořadové korelace. Jednoduchá lineární regrese. Regresní parametry.

Získané způsobilosti

Student - zná pojmy a metody statistiky, umí rozlišovat mezi statistickým, základním a výběrovým souborem;- umí připravit soubor dat k dalšímu statistickému zpracování, tj. umí třídit, srovnávat, separovat, transformovat data, atd.;- je schopen určovat základní charakteristiky statistických souborů;- je schopen provádět vícerozměrné analýzy jako jednoduchá lineární regrese, jednoduchá lineární korelace;- je připraven formulovat hypotézy (stat. hypotézy), umí formulovat nulovou a alternativní hypotézy;- zná základní postupy a pravidla při testování statistických hypotéz;- získává kompetence základních zpracování statistických dat;- využívá základů statistiky ve výzkumu;- umí navrhnout a provést statistický výzkum.

Literatura

Pavelka, L., Doležalová, J. Pravděpodobnost a statistika. Ostrava : VŠB TU Ostrava, 2004. Potocký, R. a kol. Zbierka úloh z pravdepodobnosti a matematickej štatistiky. Alfa Bratislava, 1991. ISBN 80-05-00524-5.Pelikán, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-569-8.Gavora, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2000. ISBN 80-85931-79-6.CHRÁSKA, M. Úvod do výzkumu v pedagogice. Základy kvantitativně orientovaného výzkumu. Olomouc : PdF UP, 2003. Chráska, M. Základy výzkumu v pedagogice. Olomouc : VUP, 1998. ISBN 80-7067-798-8.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích.Závěrečná seminární práce ve vztahu k obsahu předmětu.

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.