Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika elementární matematiky (KMD / SNDEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / SNDEM - Didaktika elementární matematiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmatematické činnosti.Porovnávání, přiřzování.Třídění, uspořádání.Numerace.Výuka aritmetiky na 1. st. ZŠ.Výuka geometrie na 1. st. ZŠ.Klasifikace poruch z hlediska matematického obsahu. Odstraňování poruch v oblasti početních operací.

Získané způsobilosti

Student- zná a umí aktivně využívat základů matematické logiky a teorie množin v předmatematických činnostech jako porovnávání, přiřazování, třídění a uspořádání.- zná a umí se orientovat ve vzdělávání aritmetice a geometrii na 1. stupni ZŠ- umí klasifikovat poruchy z hlediska matematického obsahu- zná možnosti odstraňování poruch v učební činnosti- při odtraňování poruch umí využít reálných situací- rozvíjí kompetenci odbornou i argumentační

Literatura

Hejný, M., Krpec, R. Alternativní koncepce výuky aritmetiky na 1. st. ZŠ. Ostravská univerzita, 2013. Jirotková, D., Zemanová, R. Alternativní koncepce výuky geometrie v primárním vzdělávání. DIVÍŠEK, J. aj. Didaktika matematiky. Praha : SPN, 1989. Hejný, M., Kuřina, F. Dítě, škola a matematika. Portál Praha, 2001. ISBN 80-7178-581-4.BLAŽKOVÁ, R, MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, R., BLAŽEK, M. Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno : Paido, 2000. POKORNÁ, V. Cvičení pro děti se specifickými poruchami učení. Praha : Portál, 1998. KOŠČ, L. Poruchy matematických schopností. Hradec Králové : KPP, 1984. nullBLAŽKOVÁ, R, MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, R. Texty k didaktice matematiky pro studium učitelství 1. stupně ZŠ. Učební text PdF MU, Brno, 1996.

Požadavky

Zkoušky se může zúčastnit student, který 1) se aktivně účastnil výuky ve cvičeních (min. 75%),2) vypracoval zadané seminární práce.Zkouška je písemná a je hodnocena takto:91 - 100 bodů výborně71 - 90 bodů velmi dobře51 - 70 bodů dobře

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.