Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika elementární matematiky (KMD / WNDEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / WNDEM - Didaktika elementární matematiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy1. Předmatematické činnosti2. Porovnávání, přiřazování3. Třídění, uspořádání4. Numerace a její úkoly5. Výuka aritmetiky na 1. stupni ZŠ6. Výuka geometrie na 1. stupni ZŠ7. Klasifikace poruch z hlediska matematického obsahu. Odstraňování poruch v oblasti početních operací.

Získané způsobilosti

Student- zná a umí aktivně využívat základů matematické logiky a teorie množin v předmatematických činnostech jako porovnávání, přiřazování, třídění a uspořádání.- zná a umí se orientovat ve vzdělávání aritmetice a geometrii na 1. stupni ZŠ- umí klasifikovat poruchy z hlediska matematického obsahu- zná možnosti odstraňování poruch v učební činnosti- rozvíjí kompetenci odbornou i argumentační

Literatura

Hejný, M., Krpec, R. Alternativní koncepce výuky aritmetiky na 1. st. ZŠ. Ostravská univerzita, 2013. Jirotková, D., Zemanová, R. Alternativní koncepce výuky geometrie v primárním vzdělávání. DIVÍŠEK, J. aj. Didaktika matematiky. Praha : SPN, 1989. BLAŽKOVÁ, R, MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, R., BLAŽEK, M. Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno : Paido, 2000. nullKOŠČ, L. Poruchy matematických schopností. Hradec Králové : KPP, 1984. BLAŽKOVÁ, R, MATOUŠKOVÁ, K., VAŇUROVÁ, R. Texty k didaktice matematiky pro studium učitelství 1. stupně ZŠ. Učební text PdF MU, Brno, 1995.

Požadavky

Zkoušky se může zúčastnit student, který 1) se aktivně účastnil prezenční výuky (min. 50%),2) vypracoval zadané seminární práce.Zkouška je písemná a je hodnocena takto:91 - 100 bodů výborně71 - 90 bodů velmi dobře51 - 70 bodů dobře

Garant

RNDr. Radek Krpec, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Květoň, CSc.RNDr. Renáta Zemanová, Ph.D.