Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské integrační procesy (KOV / 22VIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 22VIP - Evropské integrační procesy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poválečná Evropa a nastoupení odlišných cest politického a hospodářského vývoje po roce 1945.2. První pokusy západoevropských států o vzájemnou spolupráci v hospodářské oblasti, význam Marshallova plánu a překonávání tradičních negativistických postojů vyplývajících z historických zkušeností.3. Společenství Uhlí a železa jako první konkrétní podoba spolupráce vedoucí k Evropskému hospodářskému společenství a k Evropské unii.4. Střední Evropa v období mezi dvěma světovými válkami, rozpad habsburské monarchie, jako středoevropského geopolitického fenoménu a problémy nových států, nových hranic, nových vztahů.5. Střední Evropa v sovětském bloku, změny vnitřních i vnějších vztahů.6. Snaha SSSR po vytvoření hospodářské a vojenské integrace satelitních států z pozice velmocenského diktátu. (Rada vzájemné hospodářské pomoci)7. Změny střední Evropy po roce 1989, uvolnění přirozených vazeb a vztahů, vznik nových států (Slovensko).8. Vznik Visegrádu, (Česko, Polsko, Slovensko,Maďarsko) jeho motivy, příčiny, cíle. Úloha významných osobností při vzniku a formulování smyslu existence společenství.9. Vnitřní vztahy a vazby zemí Visegrádu, jejich vývoj a současný stav.10. Politické a hospodářské dopady visegrádské spolupráce v jednotlivých zemích.11. Vnější vazby a vztahy Visegrádské skupiny vůči Rusku, Německu, Rakousku, EU, NATO do období přístupu těchto zemí do evropských nadnárodních společenství.12. Visegrád v EU - nové možnosti a proměny vzájemné spolupráce členských zemí.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:- rozumí historickým souvislostem vývoje evropské integrace- je schopen vytviřit si vlastní názor na ekonomické, společenské a kulturní faktory ovlivňující trend evropské integrace- bude seznámen s historickou posloupností vývoje středoevropských regionů v důsledku politických změn po II.světové válce- porozumí zásadním změnám v období 90.let 20. století po rozkladu Sovětského bloku a pádu totalitních režimů- bude schopen zohlednit důsledky zapojení České republiky a dalších zemí tzv. Visegrádské smlouvy do širšího kontextu sjednocemé Evropy

Literatura

Křen, J. Dvě století střední Evropy. Praha, Argo, 2005. Rozsůlek, P. - Cabada, L. Evropa národů, patriotů a integrace, Pelhřimov 2002. Baar, V. - Kovář, M. Geopolitický, geokulturní a geoekonomický vývoj Evropy. Ostrava 2004. Huntington, S. Střet civilizací. Boj kultur a proměna světového řádu. Praha 2001. Vykoukal, J. a kol. Visegrád. Možnosti a meze středoevropské spolupráce. Praha 2003.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách (hodnoceno 50 body)Ústní zkouška (hodnoceno 50 body)Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.ThDr. Józef Szymeczek, Dr.