Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identita a kultura (KOV / 2DKUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 2DKUL - Identita a kultura, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost. Místo člověka jako individua a aktéra ve společnosti a jeho vztah ke kultuře. Distinkce mezi kulturou a instinkty. Sociologické koncepty o tom, jak se učíme stát se lidskými bytostmi.2. Kultura. Kultura jako "způsob života" přenášený z předcházející generace na generaci následující (R. Linton). Materiální a nemateriální výtvory společnosti - kultura. Socializační proces jedince: primární socializace, sekundární socializace. Struktura sociálního života - hodnoty, normy, role a status.3. Pohledy základních teoretických přístupů na společnost a kulturu: a) funkcionalismus, b) teorie konfliktu, c) interpretativismus (interakcionismus).4. Kulturní diverzita: a) strukturní a kulturní univerzálie - komunikace, rodina, náboženství, systémy sociální kontroly, dělba práce, sociální stratifikace. b) etnocentrismus a kulturní relativismus, c) subkultura5. Identita. Jedinec a vývoj jeho osobnosti - socializace, utváření vlastního "Já" (koncept Self) a sociální utváření identity. Koncepty identity.6. Zdroje identity: rodina - jméno, rod (gender), věk, etnicita, třída, region, zdraví. Identity jsou sociálně utvářené.7. Rod (gender) - kulturní a sociální rozdíly mezi ženami a muži. Rod a pohlaví. "Femininní" a "maskulinní" vlastnosti jedince a jejich dekonstrukce z pohledu genderových studií. Identity v ústraní - homosexualita a trans-sexualita.8. Věk a tělo. Problematika ageismu - nerovnosti podle příslušnosti k určité věkové kategorii. Fáze lidského života a proměny identity. Identity ve veřejném diskurzu . Otázka posednutostí "tělem" a strachu ze stárnutí (postmoderní narcistní povaha člověka ?). Nemocné a nemohoucí tělo.9. Etnicita. Odlišné formy kultury - kulturní identity. Smysl "přináležení" (belonging). Nepoužitelnost pojmu rasa. Zdroje etnicity: kulturní tradice, víra, jazyk, teritoriální původ a životní styl. Etnicita a kultura, chápání kulturních odlišností. Kulturní identity.10. Třída. Ekonomický a profesní klasifikační systém. Identita skrze práci a zaměstnání. Třídní vědomí a solidarita.11. Region. (teritorialita - územní identita). Národ a stát. Národ jako "představovaná komunita" (imagined community, B. Anderson). Regionální identity v rámci území státu.12. Identita a sociální hnutí, problematika formování kolektivních identit. Politika identit. Koncept kulturního občanství.13. Identita a biografie. Biografie vs. koncept identit (Fischer-Rosenthal). Biografický a reflexivní přístup jako metoda možného "uchopení" identity (skrze pochopení jejích projevů).

Získané způsobilosti

Po absolovování kurzu studenti:- pochopí základy teorie formování sociálních identit- záskají základní dovednosti s interpretací dat reprezentujících jednotlivé identitární projevy- naučí se rozeznávat typy a zdroje sociálních identit

Literatura

BERGER, Peter L. a Thomas LUCKMANN. [(1966) 1999]. Sociální konstrukce reality. Pojednání o sociologii vědění. Brno: CDK. FISCHER-ROSENTHAL, Wolfram. [1997]. Potíže s identitou. Biografie jako řešení některých (post)moderních dilemat. In: Biograf, 1997, č. 12, s. 1-18. JENKINS, Richard. [1996]. Social Identity. London, New York: Routledge. SZALÓ, Csaba a Igor NOSÁL 2003. Mozaika v re-konstrukci. Formování sociálních identit v současné střední Evropě. Brno: Masarykova univerzita. VENCÁLEK, Jaroslav. 1998. Protisměry územní identity. Český Těšín: OLZA. WOODWARD, Kath. 2000. Questioning identity: Gender, Class, Nation. London and New York: Routledge and Open University. GIDDENS, Anthony. 1991. Modernity and Self-Identity. Self and Society in Late Modern Age. Cambridge: Polity Press. SZALÓ, Csaba (ed.) 1998. On European Identity: Nationalism, Culture & History. Brno: Masaryk University.

Požadavky

Příprava a aktivní účast na seminářích. (hodnoceno 50 body)Zápočtový test (hodnoceno 50 body)Předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.Volbu kurzu na zahr. univerzitě je vhodné konzultovat s vyučujícím před odjezdem či na dálku z místa studia např. na základě zaslání sylabu (možnost porovnání s obsahem předmětu na OU).91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.