Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika mediální výchovy (KOV / 2DMVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 2DMVY - Didaktika mediální výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Média a škola: mediální gramotnost, mediální kompetence2. Mediální výchova v kurikulu (RVP, doporučené očekávané výstupy), interdisciplinární vazby a přesahy3. Metody vhodné k výuce mediální výchovy, tvorba pracovních listů pro výuku (zásady, didaktická analýza)4. Klasifikace médií5. Masová média a jejich vliv, děti a televize6. Zpravodajství, infotainment7. Etika médií, regulace médií8. Stereotypy v médiích, gender a média9. Vizuální média (fotografie, karikatura, plakát) - význam, využití, manipulace10. Média a zábava11. Média a politika12. Média a marketing, reklama13. Bezpečnost internetu: kyberšikana, kybergrooming sexting ad.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student:- vymezí význam a využití médií v sekundárním vzdělávání- charakterizuje pojmy mediální gramotnost a mediální výchova- popíše hlavní principy mediální výchovy jakožto průřezového tématu RVP ZV- kriticky pracuje s informacemi nejrůznějšího typu- orientuje se v současné mediální produkci- je schopen rozvíjet reproduktivní a produktivní činnosti žáků- vytváří metodické pracovní listy pro výuku

Literatura

LABISCHOVÁ, D. Didaktika mediální výchovy. Ostrava: Ostravská univerzita, 2013. JIRÁK, J. - SPITZOVÁ-KOPPLOVÁ, B. Masová média. Praha: Portál, 2009. RUTOVÁ, N. (ed.). Média tvořivě pro II. stupeň ZŠ a střední školy: Metodická příruška mediální výchovy. Kladno: AISIS, 2008. POSPÍŠIL, J. - ZÁVODNÁ, L. S. Mediální výchova. Computer media, 2007. MIČIENKA, M. - JIRÁK, M. Základy mediální výchovy. Praha: Portál, 2007. ŠEĎOVÁ, K. Děti a rodiče před televizí. Rodinná socializace dětského televizního diváctví. Brno: Paido, 2007. POLÁKOVÁ, E. Efektivní sociálně-mediální komunikace. Ostrava: Ostravská univerzita, 2008. FRANK, T. - JIRÁSKOVÁ, V. K mediální výchově. Mediální výchova a komunikační strategie v teorii a praxi. Praha: SPHV, 2008. KAVALÍR, A. - ROTTOVÁ, N. Kyberšikana a její prevence. Příručka pro učitele. Dostupné z: http://varianty.cz/download/pdf/texts_160.pdf, 2009. JIRÁK, J. - KÖPPLOVÁ, B. Média a společnost. Praha, 2003. LABISCHOVÁ, D. Media Literacy - Key Competence of a Democratic Citizen. In JARMARA, T. - LABISCHOVÁ, D. (eds.): Education to Citizenschip: Citizen form the Social Science Perspective, s. 45-80. Ostrava: Ostravská univerzita, 2011. POLÁKOVÁ, E. Mediálne kompetencie. Úvod do problematiky mediálnych kompetencií. Sv. 1. Trnava: FMK UCM, 2006. MAŠEK, J. - SLOBODA, Z. - ZIKMUNDOVÁ, V. Mediální pedagogika v teorii a praxi. Sborník příspěvků z mezinárodní konference o mediální výchově a pedagogice. Plzeň: PdF ZČU, 2010. ROTH, J. Mediální výchova v Čechách: tištěná média. Praha: Tutor, 2005. NIKLESOVÁ, E. Teorie a východiska současné mediální výchovy. České Budějovice: PdF JU, 2007. BÍNA, D. Výchova k mediální gramotnosti. České Budějovice PdF JU, 2005.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce2. Aktivní příprava na výuku dle pokynů (např. zajištění denního tisku, sledování televizního zpravodajství, reklamy apod.).3. Vypracování jednoho praktického úkolu (výběr z následujících):a) Prezentace zvoleného tématu mediální výchovy v PowerPointu určená pro žáky ZŠ (cca 20 min - 12 až 15 snímků s využitím vizuálních prvků)b) Sestavení pracovního listu k vybrané učební aktivitě s danou tematikou (2-3 normostrany) s vymezením cíle, klíčových slov, zvolených vyučovacích forem, prostředků a organizačních podmínek (např. kritéria rozdělení do skupin) 91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4

Garant

PhDr. Denisa Labischová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Denisa Labischová, Ph.D.PhDr. Denisa Labischová, Ph.D.