Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geneze fašismu 1 (KOV / 2EFA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 2EFA1 - Geneze fašismu 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kořeny evropského nacionalismu a šovinismu jako důsledek obecných problémůnárodnostního vývoje evropských zemí v 19. století v souvislosti se vznikemnovodobých národů.2. Evropa po 1. sv. válce,versailleská mírová smlouva a její rozdílné chápání vítězi aporaženými, poválečná krize a hledání východiska v levicovém a pravicovémextremismu.3. Problematika totalitních a autoritativních režimů, základní pojmy a literatura.4. Totalitarismus a autoritativnost jako fenomén 20. století.5. Síla příkladu. Italský fašismus jako příklad pro ultrapravicová nacionalistická hnutív Evropě ve 20. letech.6. Geneze italského fašismu, jeho specifika, pozitivní a negativní rysy v italskéspolečnosti, úloha B.Mussoliniho, vzestup a pád. Přitažl?vost pro jiné země.7. Charakteristika fašistických a autoritativních režimů v Evropě ve 20. a 30. letech.Specifické zvláštnosti těchto režimů a jejich rozdílné hodnocení v marxistické asoudobé literatuře. (tzv.polský,maďarský, španělský, portugalský fašismus apod.)8. Zvláštnosti českého fašismu a jeho místo v československé společnosti mezi válkami.9. Politický a ekonomický totalitarismus a jeho vyvrcholení v německém národnímsocialismu. Dobové podmínky a předpoklady pro vznik nacistického režimu.10.Ideové základy německého nacionálního socialismu (nacismu), jeho geneze acharakteristické rysy. Úloha A.Hitlera.11.Vnitřní a zahraniční politika nacistického Německa, antisemitismus a holokaust.12.Nacismus a jeho politika v českém prostředí (protektorátě).Slovenský stát a specifikajeho fašistického režimu. (1938-1945).13.Obraz totalitních států za druhé světové války, holokaust a genocida jako jedenz rysů fašistických režimů ve specifické situaci. Současný pohled a vyrovnánís minulostí.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student:- charakterizuje pojmy totalitní a autoritativní režim- zařazuje režimy tohoto typu do historických souvislostí a do kontextu evropských dějin- vysvětluje ideologické a myšlenkové proudy v uvedeném období- kriticky pracuje s informacemi různé provenience- samostatně rozpracovává různá témata vztahující se k problematice

Literatura

ARENDTOVÁ, H. Původ totalitarismu I - III. I. Antisemitismus II. Imperialismus III. Totalitarismus. Praha: Oikúmené, 1996. Nálevka, V. Světová politika ve 20. století I., II. Praha, 2000. BALÍK, S. - KUBÁT, M. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. Praha, 2004. ISBN 80-86569-89-6.PASÁK, T. Český fašismus a kolaborace 1922-1945. Praha 1996. PROCACCI, G. Dějiny Itálie ( vybrané kapitoly), Praha LN 1997. HAMŠÍK, D. Genius průměrnosti. Praha, Čs. spisovatel 1992. GILBERT, G.M. Norimberský deník, Praha 1993. Hobsbowm, E. Věk extrémů. Krátké 20.století (1914-1991). Praha, Argo 1998.

Požadavky

1. Aktivní příprava na výuku dle pokynů a zadání (hodnoceno 50 body)2. Vypracování seminárního referátu a jeho prezentace s použitím dostupných materiálů (hodnoceno 50 body)(využití vizuálních prvků, mapy,dobového tisku apod.)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.