Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná politologie (KOV / 2PLIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 2PLIP - Aplikovaná politologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Média a mediální gramotnostMediální gramotnost do učebních osnov základních a středních škol ? Média a politika, průzkumy veřejného mínění.Potřeba veřejné kontroly politiky. Média veřejné služby: anachronismus či žádoucí model?Krize Evropy ?USA versus Evropa: spojenci či soupeři ? Odlišná ideologická východiska při posuzování mezinárodního dění, odlišnost civilizačních hodnot a cílů ? Budoucnost NATO.Welfare state - sociální státKrize sociálního státu? Typy sociálního státu: liberální, konzervativní a sociálnědemokratický.Udržitelnost sociálního státu v globálním kapitalismu ? Možná redukce sociálního státu?Volby do PS Parlamentu ČR 2002Výsledky voleb, rozbor příčin úspěchu či neúspěchu jednotlivých stran: ČSSD, ODS, Koalice, KSČM, Strana zelených. Volební účast. Možnosti vzniku vládních koalic: dle programové shody, parlamentní většiny atd.Aktuální témaBude zařazeno v průběhu semestru.

Získané způsobilosti

Na konci předmětu student:- interpretuje politické jevy- pracuje samostatně- chápe podstatu politických procesů a jevů- kriticky pracuje se studijními materiály- diskutuje- orientuje se v domácí i zahraniční politice

Literatura

David, R. Politologie, Praha 1996. Blackwellova encyklopedie politického myšlení, Proglas Brno 1995. Křížkovský, L., Adamová, K. Základy politologie, Praha 1992. Večeřa, M. Sociální stát : východiska, přístupy I. II. Praha 1993.

Požadavky

Podmínky k získání zápočtu:- aktivní účast na seminářích (povolena jedna případně dvě neúčasti) (hodnoceno 50 body)- příprava na seminář: četba vybraných zdrojů a pramenů zpracovaná formou zaznamenání vybraných dat a poznámek studenta k tématu (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.