Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá profesní praxe (KOV / 2PRX3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 2PRX3 - Souvislá profesní praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti absolvují podle časového plánu pětitýdenní souvislou pedagogickou praxi na zvolené základní škole, případně víceletém gymnáziu. Řídí se pokyny oborového didaktika a cvičného učitele praxe. Posluchači prostudují základní kurikulární dokumenty a seznámí se s dalšími dostupnými materiály o dané škole a žácích. Hospitují ve výuce cvičného učitele (minimálně 1 hodina v každé třídě) a sami vyučují 25 hodin občanské výchovy. Provádějí spolu s cvičným učitelem rozbor svých pedagogických výstupů. Průběžně se komplexně seznamují s chodem školy a dalšími pracovními povinnostmi pedagoga a aktivně na nich participují (pedagogický dozor, práce ve školní knihovně, kulturní akce školy apod.).

Získané způsobilosti

Během souvislé profesní praxe student:- seznamuje se s kurikulárními dokumenty a s pedagogickou dokumentací žáků a tříd - poznává běžný chod základní školy a aktivně na něm participuje (pedagogický dozor, práce ve školní knihovně, kulturní akce školy apod.).- pozoruje pedagogickou činnost cvičného učitele- provádí didaktickou analýzu učiva- připravuje a realizuje projekty vyučovacích hodin občanské výchovy - analyzuje vyučovací proces po stránce odborné i metodické- diskutuje s cvičným učitelem o naplnění výchovně vzdělávacích cílů, vhodnosti využití didaktických forem, metod a prostředků- sebereflektuje svou výchovně vzdělávací činnost po stránce odborné, metodické i hlediska pedagogické komunikace a interakce- vytváří pedagogické portfolio pro předmět občanská výchova

Literatura

ŠVEC,V. Klíčové dovednosti ve vyučování a výcviku. Brno: Masarykova univerzita, 1998. ISBN 80-210-1937-9.ŠŤÁVA, J. Pedagogická praxe budoucích učitelů na PdF MU v Brně. Pedagogické spektrum 3/4, 2004, s. 58-62. Bratrislava, 2004. Čapek R. Pedagogická praxe pro studenty (alternativní vyučovací hodiny teoreticky i prakticky). Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. PODLAHOVÁ, L. Pedagogická praxe: průvodce pro současné studenty a budoucí učitele. Olomouc : UP, 1998. MAREŠ,J., SLAVÍK,J., SVATOŠ,T., ŠVEC,V. Učitelovo pojetí výuky. Brno : MU, 1996. ISBN 80-210-1444-X.PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 1997. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. ISBN 80-85866-33-1.ŠIMONÍK, O. Oborové didaktiky a pedagogická praxe. In Oborové didaktiky v pregraduálním učitelském studiu. [CD ROM]. Brno : MU, 2004. Kurelová, M., Kantorková, H., Kozelská, Z., Malach, J., Jurdin, R. Pedagogika II. Kapitoly z obecné didaktiky. Ostrava: PdF, 1999. KALHOUST, Z., OBST, O. Školní didaktika. Praha : Portál, 2001. MALACH, J. Základy didaktiky. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003.

Požadavky

Absolvování souvislé profesní praxe v požadovaném rozsahu hodin. (hodnoceno 50 body). Studenti oborovému didaktikovi předloží portfolio, jehož součástí budou protokoly z hospitovaných hodin, písemně zpracované přípravy všech vyučovaných hodin, materiály připravené pro výuku (např. metodické pracovní listy, vlastní didaktické testy, mentální mapy, ikonografická média apod.) nebo související s další činností studenta na praxi, písemná sebereflexe souvislé praxe. ( hodnoceno 50 body). Podmínkou udělení zápočtu je kladná hodnotící zpráva o působení studenta na dané škole, vypracovaná cvičným učitelem praxe a podepsaná ředitelem školy.51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUdělení zápočtu podmíněno včasným zajištěním a zpětným odevzdáním smluvní dokumentace pro výkon praxe na dané instituci.

Garant

PhDr. Denisa Labischová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Denisa Labischová, Ph.D.